INTE EN KRONA TILL VÅLDTÄKTSMANNEN

| 28 augusti, 2021

På sistone har det debatterats hur en dömd våldtäktsman, som har fällts för en synnerligen grov, utdragen våldtäkt med inslag av kidnappning och tortyr, kunde få 840’000 kronor i skadestånd för att han satt i fängelse 14 månader för länge. Högsta domstolen fann att mannen när brottet begicks var att se som minderårig, vilket medförde att hans straff sänktes från fyra och ett halvt år till två års fängelse. Eftersom han då hade hunnit vara frihetsberövad 14 månader extra, ska han nu tilldelas 840 000 kronor.

Mannen är syrisk medborgare och ska därför utvisas. Dock ej på livstid.

Vart är vi egentligen på väg? Hur är det ens möjligt att en fråga som denna måste diskuteras? Ska vi skattebetalare ge en man som har dömts för en bestialisk våldtäkt och som dessutom är skadeståndsskyldig på grund av sitt brott nästan en miljon kronor?

Till att börja med visar fallet att bestraffningen för grova brott i Sverige är direkt stötande, oavsett frågan om mannens ålder. En etta borde utan vidare kunna läggas till framför de utdömda fängelsetiderna. Om Sverige hade haft en straffmätning som verkligen ger upprättelse åt brottsoffret och skyddar samhället mot brottslingen, skulle situationen med för lång fängelsetid aldrig ha uppstått i det här fallet, eftersom gärningsmannen oavsett vilket hade haft tid kvar på anstalt.

Här har vi dessutom att göra med en utländsk medborgare. Att personen i fråga inte utvisas på livstid, utan endast på viss tid, är absurt och direkt oansvarigt mot alla hederliga människor, som det svenska rättsväsendet är menat att skydda. Det måste vara slut med vekheten nu. För utlänning som saknar svenskt medborgarskap bör det räcka med exempelvis en misshandel eller stöld för att utvisning ska ske och vid grövre brott mot person ska det alltid vara fråga om livstidsutvisning efter avtjänat straff. Både infödda svenskar och invandrade utlänningar som gör rätt för sig och sköter sig är förtjänta av att bli av med rötäggen. 

Och låt oss se till att utvisningarna faktiskt verkställs! I dag går det runt mängder av personer i vårt samhälle med utvisningsbeslut, vilka aldrig blir verklighet. Svenska staten måste lösa uppgiften, punkt slut!

När det sedan gäller skadeståndet på 840 000 kronor har storleken kritiserats av jurister för att vara alltför långtgående – att Justitiekanslern, som är den myndighet som har fastställt beloppet, har misstolkat praxis. Dessutom kan man ifrågasätta varför oklarheter när det gäller en persons ålder, som aldrig tidigare har varit ett problem i Sverige, ska gå ut över samhället.

Men det finns en annan, mycket enkel ändring som genast borde genomföras, vilken innebär att gärningsmän som begår grova brott och senare bedöms vara yngre och berättigade till kortare straff inte får en krona i fickan. Den aktuella typen av ersättning från staten är i dag undantagen från utmätning när Kronofogden ska driva in skulder som gärningsmannen har. En skuld i form av obetalt skadestånd till ett brottsoffer eller till Brottsoffermyndigheten borde dock alltid leda till utmätning hos gärningsmannen av dennes samtliga inkomster – även av ersättningar som staten betalar ut för felaktigt frihetsberövande. Att den som har fängslats utan grund ska få ett visst skadestånd är sin sak, men varför ska de pengarna vara fredade från utmätning för att täcka skulder som personen har till ett brottsoffer?

Vi måste få ordning på vårt gemensamma Sverige. Samma politiker som nu förfasar sig i massmedia har hittills stått bakom lagstiftningen som har gjort det orimliga beslutet om skadestånd möjligt. Vi behöver ledare som gör vad de säger och säger vad de gör. Händelsen bekräftar bara ännu en gång att dagens politiker inte kan lösa de problem som de själva har skapat. Vi har konkreta förslag som skulle göra liknande fall omöjliga framöver. Låt oss genomföra dem. Låt oss gemensamt ta vårt Sverige tillbaka.

Ilan Sadé, partiledare för Medborgerlig Samling

Rachid El Mounacifi, kriminolog, författare och medlem i Medborgerlig Samling

På Facebook


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “INTE EN KRONA TILL VÅLDTÄKTSMANNEN

 1. Sala

  Sorgligt att behöva se förfallit i Sverige där det kan vara en bra “affär” att våldta någon och få bra betalt för övergreppet.

  Men rättssystemet i Sverige är i upplösning precis som flera andra myndigheter. TACK fru Justitiekansler för att du är en så “god” människa att du så överlägset kan se ner på det stackars offret och ändå tro att du har någon heder kvar genom att göda den kriminella utförare.

  Svar
 2. Carl den 12

  Det här ger ännu mer signaler och uppmuntrar till att kvinnor saknar värde och att man som kvinna inte anmäler💔
  Så många som kommer undan där ute, som ger sig på både barn, kvinnor och andra💔

  Calle ser någonting som ska föreställa en “människa”, som är allt annat än mänsklig som ska tas bort och låsas in för alltid för allas trygghet, då han har förbrukat ALLA sina rättigheter när han tog bort hennes rättigheter💔

  Människor som förminskar och minimerar det här, begriper inte att nästa gång kan det vara dom själva som står där och har tappat tron på rättssystemet, samhället och mänskligheten💔💔💔

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.