Kraftig brand i Åstringagården, polisen utreder ärendet som skadegörelse genom brand.

| 29 augusti, 2021

Strax före midnatt på natten till söndagen larmades räddningstjänsten till bygdegården Åstringagården i Knislinge i Östra Göinge kommun i Skåne. Flera stationer larmades till platsen men när de anlände så slog lågorna redan genom taket i den ena byggnaden.
Micael Svensson, inre befäl på räddningstjänsten sade under natten: “Det är två hus som står rätt tätt intill varandra. Det ena är helt övertänt, vi jobbar för att det inte ska sprida sig till det andra. Vi vet inte om vi klarar det.”
vid sextiden på morgonen sade Tommy Sundqvist, larmoperatör vid räddningstjänsten i Kristianstad: “Det rör sig om en t-formad byggnad. Ena delen ska helt ha rasat in. 40 procent är helt nedbrunnet. Vi jobbar för att klara de andra 60 procenten.”

Enligt uppgift så lyckades räddningstjänsten rädda en del av gården. Det uppges vara den äldsta delen som klarat sig undan lågorna.
Vid halv ett på natten sade ett vittne: “Det slår upp stora lågor. Det är en fullt utvecklad brand.”
Enligt räddningstjänsten var branden så gott som släckt vid klockan 6 på söndagsmorgonen och det enda som återstod var eftersläckning och kontroll. Räddningstjänsten hade då också rekvirerat dit en grävare som ska hjälpa till att schakta bort material så vi kommer åt glödbränder. Polisen har också varit på platsen och ska senare genomföra en teknisk undersökning av brandplatsen. Detta ska göras så fort som det är möjligt.

Ännu på söndagen vet inte polisen hur branden uppstått men i och med att det inte var någon aktivitet i bygdegården när branden utbröt så rubricerar polisen i nuläget händelsen som skadegörelse genom brand. Enligt Östra Göinge kommun klassificeras Åstringagården, som har anor 1600-talet, som ett byggnadsminne.
Så har då ytterligare ett av våra kulturarv försvunnit och blivit lågornas rov. Vilket detta var i ordningen vågar jag inte säga, men det är allt för många. Och varje gång det händer så rubriceras det endast som skadegörelse genom brand.
Man frågar sig om inte de lagstiftande myndigheterna kunde ha en annan rubricering när det gäller vårt kulturarv och när det gäller byggnadsminnen?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/kraftig-brand-i-bygdegard-i-knislinge?fbclid=IwAR2tIBwhfrLtCmoSSyHebFAbJn8pt1-Tb31iLem6fg1SWlgYVqMFbLTWbgs
https://www.expressen.se/kvallsposten/just-nu-kraftig-brand-i-knislinge/?fbclid=IwAR2tjy5ealGeEpgJ1wB-4GS-kXN5_ZAn3uQFWdy94_HV44XkPizS_pN2P4g

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.