Akademins spågummor och siare leder folk vilse

| 30 augusti, 2021

Vad sägs om följande rubrik med undertext i Sydsvenskan?

Fysiskt våld överskattas –

psykiskt kan vara värre

Ny universitetsstudie visar att fysiskt våld uppfattas vara värre än

psykiskt våld, men för den som drabbats är det tvärt om.

Texten bygger som man kan förvänta sig på en intervju med en professor i psykologi. Ämnet kämpar ständigt för uppmärksamhetoch nya studentkullar. Tyvärr lyckas man. Psykologer kan uttala sig om vad som helst, tycks det. Utan att ha metoder som på vetenskapliga grunder kan visa vad som verkligen rör sig i människors hjärnor. De sysslar därför ofta med spådomar.

Vad värre är att de understödjer den nuvarande mediala metoden att skrämma upp allmänheten. Dessutom politiserar själen krämare av bara sjutton. I Sydsvenskan gäller det att dämpa det svenska folkets ilska över det dödliga gatuvåldet. Vilket budskap är då smartast från psykologers sida? Jo, just att det psykiska våldet är värre.

Dessutom bygger psykologens sitt uttalande på lösan sand. Ingen vet vad begreppet psykisk ”våld” är? Det är något motsägelsefullt som psykologer, socialarbetare och vänsterfolk uppfunnit för att få uppmärksamhet. Enligt gängse språkliga definition är våld något fysiskt, alltså kroppsligt. Men det passar inte själens tolkare, som gärna vill ha ett finger med varhelst en människa tänker en tanke (eller inte tänker alls). Utan att ha de minsta empiriska bevis för vad som rör sig i huvudet på människor i allmänhet gör psykologerna självsäkra uttalanden om ditt och datt. Ord som medierna förstås gillar och snappar upp de dagar då professor Leif Persson, alltyckaren Göran Greider eller gymnasisten Greta T stängt av sina mobiler. 

Psykologerna framfart är enligt min mening en faktisk samhällsfara. De bidrar till att skrämma upp människor eller förflytta deras fokus från fenomen som är verkliga samhällsproblem, såsom det dödliga svenska gatuvåldet. Därför måste psykologin som tankeskola kritiseras!

Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet

anti-pk-bloggen


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Akademins spågummor och siare leder folk vilse

 1. Göran

  Exakt!!! Psykologin upplever jag vara på samma nivå idag som läkarvetenskapen på den tiden Moliére skrev “Den inbillade sjuke”.
  Psykologer tjänar samma syfte idag som läkarna i pjäsen/romanen. I pjäsen behöver pappan tas om hand för allehanda inbillade sjukdomar. Ett scenario som läkarna så gladeligt ställer upp på genom att skrämma upp honom rejält genom att inte bara bekräfta allt han säger om sina inbillade sjukdomar utan dessutom lägger de till ett antal nya sjukdomar han (eller läkarna, sic!) inte har en aning om att “lider av”. Den perfekta stormen mao.
  Jfr den symbios som är samhället idag mellan “offren” och “räddarna/hjältarna”. Nya myndigheter som skall ta hand om (men egentligen inte kan förändra något i grunden) alla de människor som “lider” av något psykologerna kommit på. T.ex. “Myndigheten för personer med motoriskt utanförskap”. Exemplet är killen som alltid blir vald sist på gymnastiken och får stå i mål, där hans totala brist på bollsinne bedöms märkas minst. Att denne kille sen kan vara klassens mattesnille funderar inga politiker på när de kan sätta tänderna i uppgiften att skapa en ny myndighet.

  Svar
 2. Carl den 12

  Det blir riktigt intressant, när man pratar om det sexuella våldet där både fysiskt och psykiskt våld är närvarande🤔

  Calle hör röster som gör allt för att förminska och minimerar, gömmer sig bakom skitsnack som “biologiskt nyfiken” och “läggning”💔

  När det handlar om pennalism och tortyr, får en boost och kick utav att kränka och förnedra genom att visa att man har både den fysiska, psykiska och sexuella makten över andra, som dom själva anser sig stå över pga sina egna behov som går före rätt, fel och ömsesidighet💔

  Och när det uppdagas, då är den som tog sig makten utan att tänka på konsekvenserna, den som hävdar att den är det egentliga offret😤

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.