Uppdatering om skjutningen i Hjulsta: En av de skjutna har avlidit. Båda männen tillhörde det kriminella gänget ”filterlösa grabbar” FLG

| 30 augusti, 2021

Uppdatering om skjutningen i Hjulsta vid halv tre-tiden under natten till måndagen: Vid 12-tiden på måndagen meddelade polisen att en av de skjutna männen hade avlidit, enligt polisen ska det vara en 20-åring. Anhöriga till denne har underrättats. Den andra mannen som i 25-årsåldern vårdas fortfarande för livshotande skador på sjukhus.
Enligt uppgifter i Expressen så tillhörde båda männen det kriminella gänget ”filterlösa grabbar”, FLG från Rinkeby. Och enligt samma källa så kopplas FLG även ihop med Shottaz och har kallats för ”Shottaz yngre”.

En av männen som sköts i Hjulsta åtalades och var häktad i en större bedrägerihärva mot äldre. Han ska bland annat lurat till sig miljonbelopp av äldre över telefon, enligt uppgifter. Mannen sattes på fri fot när rättegången sköts upp från januari till september i år. Den andra mannen som avled efter skottskadorna han fick under natten förekommer också i utredningarna kring bedrägerierna. Men han åtalades inte för brotten. Och enligt uppgift har nu två av de åtalade i det målet blivit skjutna under de senaste månaderna. Så då lär inte det målet tas upp vid den beräknade tidpunkten.

Några timmar innan den skjutningen i Hjulsta och de andra skjutningarna som var under söndagskvällen och natten mot måndagen hade inrikesminister Mikael Damberg medverka i Agenda på SVT. Där intervjuades han om gängskjutningarna och vad regeringen gör för att stoppa det dödliga våldet.
Han sade då i programmet: “Det här är ett problem som vuxit under lång tid och decennier. Det krävs många beslut och uthållighet, det krävs kraftfulla insatser. Jag menar att Sverige aldrig gjort en så här kraftfull offensiv mot kriminalitet tidigare.”
Och måhända har han rätt i att problemet vuxit fram under decennier, decennier av vanstyre av både socialdemokratiska och borgerliga regeringar.

Under måndagsförmiddagen kommenterar inrikesminister Mikael Damberg i ett mail till Expressen. I detta skrev han “Det är naturligtvis fruktansvärt och jag tänker inte minst på alla de drabbade i områdena som ännu en gång blir fråntagna sin trygghet och frihet. Jag vet att polisen nu arbetar intensivt med såväl utredningsarbetet som med att skapa trygghet i närområdena. Polisen redan har kunnat gripa ett flertal personer.”
Damberg menar också att polisens hårda arbete med att stoppa det dödliga våldet har lett till att allt fler toppar i de kriminella nätverken nu sitter frihetsberövade i väntan på långa fängelsestraff.

Och han fortsätter med att säga: “Vi vet att utvecklingen går att vända. Det har vi sett i andra länder men även i Malmö, som bara för några år sedan låg i toppen när det gällde skjutningar”.
Ja, visst går det att stoppa utvecklingen, det måste vi tro på. Men att stoppa den med den politik som S och MP-regeringen för det är nog omöjligt, för även där Damberg säger att den stoppats skjuts det, även där skjuts människor till döds.
En annan som kommenterat skjutningarna är Moderaten Johan Forssell. Och han anser att regeringen ansträngningar för att få stopp på gängskjutningarna inte räcker till.

Han säger: “Jag såg Mikael damberg i Agenda i går. Jag misstror inte hans intentioner. Men det är uppenbart att regeringen kört fast. Bara timmar efter hans framträdande har det skjutits på fyra platser i Stockholm. Det kommer behövas betydligt tuffare krav nu. Verkligheten talar sitt tydliga språk. Deras insatser biter inte.”
Och det stämmer, regeringens insatser är som vanligt för sena och för små. De försöker släcka en stor brand med vattenpistoler när det skulle krävas brandspruta. De försöker att stärka lagarna men sitter i knät på partier som anser att för kraftiga lagar det kränker de kriminellas rättigheter. Detta är Sverige av idag i ett nötskal.

https://www.expressen.se/nyheter/tva-skjutna-ar-allvarligt-skadade/
https://www.facebook.com/groups/projektsanning/permalink/3014908042112449/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.