Går Morgan Johanssons mål om 10 000 fler polisanställda i hamn eller blir det som med alla andra mål de har haft, att de går om intet

| 31 augusti, 2021

Hur ser det ut, kommer Morgan Johanssons ambitiösa mål om 10 000 fler polisanställda 2024 att uppnås?
Nä, det kommer det inte att göras om man lyssnar på forskaren Anders Sjöberg som har utrett provet till polisutbildningen.
Han säger: “Målet om 10 000 fler polisanställda kommer inte nås. Det finns inte en chans, det är statistiskt omöjligt.”
För efter att halva tiden nu gått för polismyndigheten till att uppfylla Morgan Johanssons mål till 2024 så har knappt 5000 personer anställts. Av dessa är det dock bara en femtedel som är utbildade poliser, alltså knappt 1000 fler poliser, resterande är civilanställda.

I direktivet som regeringen ställde 2019 fanns dock inga krav på hur många av de 10 000 som ska vara poliser. Detta var nog med vilje så att Morgan Johansson och resten av regeringen skulle kunna slå sig för bröstet och säga att de levererade resultat. Men polismyndigheten har själva ett mål om att 70 procent av de anställda ska utgöras av poliser i slutet av 2024, vilket enligt Anders Sjöberg inte kommer att nås.
Men vad beror det på att inte mer än knappt 1000 fler poliset har kunnat anställas?
Ja, det beror säkert på flera skäl, dock är ett av de mest överhängande skälen det att platser stått tomma på polisutbildningen, vissa terminer upp till 40 procent av platserna.

Anders Sjöberg säger: “Man har en urvalsmodell som inte tar fram tillräckligt många poliser.”
Han har tillsammans med flera andra forskare utrett antagningsprocessen till polisprogrammet, och menar att det i dag är orimligt många som underkänns. Dessutom underkänns de på grunder som forskargruppen, enligt Anders Sjöberg, inte har fått tillräcklig insyn i, trots att de skrivit på sekretessavtal med polisen.
Han fortsätter med att säga: “Vad är det som gör att de inte är tillräckligt bra för att komma in på polisutbildningen?
Jag har inte en aning, vi har inte fått reda på det. Allt är sekretessbelagt.”

Anders Sjöberg menar också att det är svårt att ta sig igenom testerna. För att bli antagen behöver man klara en rad psykologiska och fysiska tester. Han tycker att man ska låta fler personer göra alla tester, utan risk att slås ut direkt. Detta då testerna görs i en viss ordning, och presterar man inte tillräckligt bra så avbryts provet och den sökande tillåts inte göra fler tester. När sista testet är genomfört, så har mellan 90 och 95 procent av de som vill bli poliser sorterats bort, enligt de senaste årens statistik.
Men kan inte detta bero på att om de inte sorteras bort successivt utan får göra alla tester innan de sorteras ifrån så kommer det att kosta staten en massa pengar i onödig utbildningstid?

Och vad säger det att resultatet blir annorlunda om alla får utbildas klart?
Anders Sjöberg svara på frågan om det inte finns en risk att det blir fler olämpliga poliser då?
Han säger: “Jag och mina medarbetare i det här projektet tror inte det. Vi har en bra polisutbildning, så låt dem börja polisutbildningen.”
Max Lutteman är ansvarig för uppdraget Attrahera till Polisen, som låtit forskarna undersöka antagningsprocessen. Han är öppen för förändring i antagningen, men vill inte kommentera kritiken om att information ska ha sekretessbelagts.

Han säger: “Jag vet inte vad han har tagit del av och inte, så jag kan inte svara på den frågan.”
Men han håller inte med om att det är omöjligt att uppnå målet om 10 000 fler polisanställda med nuvarande urvalsmodell, men öppnar ändå för att det snart kan komma att ske en förändring i antagningen. Bland annat finns ett förslag om att förändra den så kallade kravprofilen, som styr vilka som kommer in på utbildningen.
Han fortsätter med att säga: “Vi har lagt ett förslag som kommer att beslutas om inom kort, någon gång i september tror vi.”
Dock lovar Max Lutteman att det absolut inte blir några kravsänkningar, det ska enligt honom bara bli justeringar i antagningskraven.

Den nuvarande kravprofilen, det vill säga vilka egenskaper som anses vara viktiga hos en polis, bygger på ett tio år gammalt underlag. Det har man nu sett över. Och en forskargrupp har under en tid haft i uppgift att undersöka hur en alternativ antagningsprocess skulle kunna se ut. Exakt vad förslaget innehåller, eller hur de vill att den nya kravprofilen ska se ut, vill Max Lutteman inte gå in på förrän ett beslut är fattat. Men han är tydlig med att det inte är aktuellt att sänka kraven på de som ska bli poliser.
Då blir det alltså en mörkläggning av beslutsgrunderna är.
Hur ska vi då som medborgare få reda på att vi inte ställs för ett faktum att anställningskraven för poliser sänks?

Hur kommer vi då att få insyn i att polisaspiranterna har de rätta fysiska, medicinska och psykologiska förutsättningarna för att bli poliser och att det inte blir som i filmerna polisskolan?
Hur vet vi då om poliserna kan tala svenska så att alla förstår vad de säger, att de har orken att avfyra ett vapen, eller att de kan genomföra en jakt på en bortflyende brottsling till fots?
Hur vet vi då att deras psykiska hälsa är så bra att de inte ställer sig på knä för en våldsam demonstration som hände som skedde 2020 i Stockholm?
Eller att polisen börjar ta in aspiranter som inte har någon livserfarenhet?

Ja där är många sådana frågor som bör bli besvarade innan några beslut fattas om att förändra rekryteringskraven. Polismyndigheten vill ju också som bekant är få in utländska personer med utländsk bakgrund vilket Jan Ove Malmgren skrev om den 29 augusti. Enligt Max Lutteman beror detta på att polismyndigheten har uttalat mål om att poliskåren ska bli mångfaldig och att detta hela tiden funnits med i arbetet när de nya förslaget tagits fram.
Han säger: “Mångfaldsfrågan och jämställdhetsfrågan är en viktig del, så det har funnits med i arbetet.
Men har inte frågan om att poliserna som utbildas efter att förslaget klubbats ska klara av att arbeta inom yrket och inte hoppa av efter bara något år för att det är för jobbigt at vara polis?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-malet-om-10-000-fler-polisanstallda-kommer-inte-nas-1?fbclid=IwAR2IcEhnzXCz-DZ3cqAcE6FQK3uTN3eEoKCnuU0O5188MIA2Od36JepMqMI
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisens-forslag-modernisera-kraven-pa-nya-poliser?fbclid=IwAR15bnjTDg1ThnFaLK0JsgosDR4x5M0FMFPkjxdjC9Uh2lJL1dlnMfx0lys
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/tusentals-vill-bli-poliser-fa-kommer-in-1

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Går Morgan Johanssons mål om 10 000 fler polisanställda i hamn eller blir det som med alla andra mål de har haft, att de går om intet

 1. ulf

  Morgan Johanssons uppenbara rent genanta inkompetens överstiger normalt mänskligt förstånd.En S märkt inkrökt yrkeslögnare och överbetald nollpolitiker som borde sparkas så långt mot horisonten som möjligt.Fullständig definitiv oduglighet i befattningen är en verklig merit om man är S märkt politiker.Ett faktum runt om i Sverige även inom lokalpolitiken.Där finns ett otal högavlönade helt odugliga S politiker som lever kvar i en S verklighet som försvunnit för decennier sedan.Det är som att betrakta dinosariernas undergång………fullkomligt förvirrade ända in i slutet.🙄🤯🤯

  Svar
 2. sala

  Vad var det Bosse Ringholm (s) sade, “de tycker bättre om att sitta i den varma polisbilen än patrullera”

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.