Ropet på bättre politiker utesluter inte behovet av naturrätt!

| 1 september, 2021

I en intressant debattartikel i Bulletin pläderar Johannes Norrman mot inslag av naturrätt, se länken nedan. Han invänder mot en text jag publicerat och menar att naturrätten riskerar leda till att moraliserande domare tillåts skipa rättvisa. Norrmans lösning blir därför att bättre svenska politiker är den väg som ska väljas, så att god lagstiftning kommer till stånd. 

I och för sig håller jag med Norrman ifall han menar att den svenska representativa demokratin bör rustats upp och att rollen som riksdagsledamot inte ska vara ett yrke. Tydliga inslag av direkt demokrati bör alltså ha hög prioritet på agendan för rättsliga reformer. Men problemet är att en etablerad svensk politisk klass agerar som Proppen Orvar. Följden har blivit en politiserande lagstiftning som i specifika fallkränker de grundläggande värderingar på vilka den svenska rättsstaten vilar. Här fungerar alltså rättspositivismen som yrkespolitikernas goda vän. 

Min avsikt är givetvis inte att allmänt sett befria domarna från tvånget att följa lagens ord eller ändamål. Men jag vill å andra sidan inte tvinga domare att i enskilda fall döma mot sin grundläggande rättsövertygelse, ifall starka moraliska skältalar mot den lösning lagstiftningen föreskriver. 

Jag är således trygg i att ökad domarmakt i extraordinära situationerinte kommer att medföra ”att domarkåren upphöjs till rikets verkliga styresmän” som Norrman skriver. Förklaringen är att Sverige har en väl utbildad och tränad domarkår. Till detta kommer att en domare ofta inte dömer ensam utan tillsammans med kollegor. Vidare kan tveksamma underättsavgöranden i allmänhet prövas i en högre instans. Jag måste också peka på att flera civiliserade nationer har särskilda författningsdomstolar eller motsvarande höga instanser, som tillåter domarna att pröva om en viss lagregel vilar på rättsstatens principer. 

Därför menar jag att Norrmans vackra rop på bättre politiker inte förmår lösa den svenska statens dilemma i det tilltagande flödet av alltmer politiserad lagstiftning. Grundläggande rättsliga värderingar hos breda folklager behöver ett bättre skydd. Jag är övertygad om att dagens svenska domare förmår att navigera rätt i de få – men superviktiga – lagtvister saken gäller. 

Torsten Sandström

Normans text i Bulletin:

https://bulletin.nu/debatt-naturratt-loser-inte-rattsordningens-problem

Min krönika i Bulletin:

https://bulletin.nu/sandstrom-inslag-av-naturratt-i-svensk-rattstolkning-skulle-vara-en-bra-id

Min text finns även på bloggen nedan den 11 april 2021.


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Ropet på bättre politiker utesluter inte behovet av naturrätt!

 1. Carl den 12

  Hur kommer det sig att man kan betala ut löner till politiker, som bidrar till ökad knarkhandel och ett samhälle det cirkulerar allt mer vapen i🤔

  Calle gick aldrig på det där med att arbetarna var så jävla viktiga, som både S och M saluför sig med om och om igen.
  Som arbetades i Sverige, så ska man vara duktig och gå och arbeta, medan politikerna inte gör sitt arbete❗❗❗

  PS Hade man varit ung i dagens samhälle, så vette fasen om man hade velat vara med att arbeta för det här Sverige vi har i dag, när inte ens politikerna gör sitt arbete för att återställa tryggheten i landet❓❓❓

  För ju längre man drar ut på tiden och enbart snackar och ingenting konkret händer, så undrar man allt vad det egentligen är för folk som styr och vad deras syfte är med samhället🤔

  För är detta, det bästa dom kan åstadkomma politiskt, så vill man inte vara med om deras sämsta insatser………….

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.