Det här är fakta och ingen propaganda S, och det är inte någon flirt med SD när man skriver om faktan

| 2 september, 2021

Christer El-Mochantaf skrev i Göteborgs tidning den 29 augusti att det inte är propaganda som Socialdemokraterna påstår att att hälften av landets 190 000 långtidsarbetslösa är födda utanför Europa. Och det är heller ingen flirt med SD som Eva Nordmarks pressekreterare påstod efter att han hört av sig efter GT:s publicering.
Christer El-Mochantaf fortsätter att skriva om att det i flera år har varit svårt att tala om integration och migration i problematiska termer utan att från åtminstone vissa håll bli anklagad för att vara rasist, och att gå SD till mötes. När så Brå-rapporten damp ner förra veckan visade rena siffror att utrikes födda är överrepresenterade i brottsstatistiken.

Enligt Christer El-Mochantaf kan det i sig inte förklaras med en enkel mening. Det handlar, enligt legitima analyser, om allt från utanförskap och samhällsklass till fattigdom.
Han fortsätter med att skriva: Men också om det jag själv skrivit om tidigare: Att alla inte vill vara laglydiga medborgare och att den tröskeln blir lägre när omständigheterna i det nya landet tillåter det. Den 29 augusti publicerar GT/Expressen också en granskning av vår reporter Michael Syrén (låst artikel). Där framkommer att Sverige har 190 000 långtidsarbetslösa, ett av de enskilt största problemen vi har. Hälften av dessa är födda i länder utanför Europa. Som exempel nämns att människor som flydde Syrienkriget inte har lyckats ta sig in på arbetsmarknaden, hälften är fortfarande inskrivna på Arbetsförmedlingen.

I reportaget säger Mahasen Ali Hussein: ” Alla invandrare bor oftast på ett och samma ställe. De lär sig dåliga saker av varandra och många vill inte ens arbeta eller studera. Politikerna borde ha bättre kontroll.”
Och det är så klart en av tusentals förklaringar. En annan är att man i Sverige inte behöver arbeta.
I Michael Syréns artikel förklarar Shukri Mohamed Hassan att hon fick 32 000 kronor när hon var arbetslös och gick hemma med barnen. Nu, efter åtta år i Sverige, läser hon på SFI och arbetar på ett skattesanktionerat skogsröjningsarbete.
Hon säger: “Det är för att komma in i samhället.”

Hon säger dock att det nästan är komiskt då hennes enda medarbetare där ute i skogen är en syrisk man som inte talar svenska. Dessutom får hon i slutändan exakt lika många kronor som när hon hade bidrag.
Christer El-Mochantaf säger att det hedrar Shukri, och många som henne, att de hellre jobbar än sitter hemma. Men det säger också en del om Sveriges usla hantering av integrationen och dess alibi-åtgärder.
Men det säger också en hel del när Arbetsmarknadsministerns pressekreterare Max Ney hör av sig i ett mail kort efter granskningen publicerats där han att reportaget är bra ”trots att det är Expressen” och att vi på GT/Expressen ”flörtar med SD”.

Detta för att vi har publicerat fakta om nyanländas situation på arbetsmarknaden i dag. När då reportern frågar om åsikterna är ministerns egna, vänder Max Ney plötsligt och meddelar att han inte hade läst reportaget, och att han inte längre tycker som han skrev.
Christer El-Mochantaf skriver att det är en fars. Och jag vill tillägga att det i så fall är en mycket dålig fars.
För vad är det Eva Nordmark och Max Ney håller på med, vill de tysta så att sanningen inte kommer ut, eller vad är det som de håller på med?
Christer El-Mochantaf fortsätter skriva: Vi har ett akut problem i dag. Människor som kommer hit får inte jobb, de lär sig inte språket, de blir inte en del av den infrastruktur de förväntas vara del av, och bidra till.

I Göteborg talar en ”Tystnadsrapport” om hur parallella samhällsstrukturer påverkar myndighetsutövningar medan chefer tystar problemen. Samtidigt tycker alltså Arbetsmarknadsministerns pressekreterare att dessa skildringar från journalister är politiska flörtar. Enligt Christer El-Mochantaf är detta mycket problematiskt, snacka om att vara verklighetsfrånvänd.
Christer El-Mochantaf skriver till sist att han vet, som alla med invandrarbakgrund, hur rasismen kan se ut. Den är och förblir ett problem, men det gör inte att andra problem ska tystas. Och det gör dem definitivt inte mindre. Som att människor kommer hit och aldrig får jobb eller begår brott. Eller att en ministers pressekreterare tycker att journalistik och ren fakta är propaganda, för att gynna SD. Just den delen säger i och för sig mer om Socialdemokraterna.
Och kanske säger det ännu mer om hur vi faktiskt hamnade här.

Jag kan heller inte säga något annat än att jag håller med Christer El-Mochantaf i det han skriver om att det säger allt om hur Sverige har hamnat i den situationen landet befinner sig i. Och det säger också allt om hur verklighetsfrånvända Socialdemokratiska riksdagspolitiker har blivit då allt som inte faller dem på läppen antingen är falsk information eller populistisk propaganda om det inte som i det här fallet är en flirt med det parti som Socialdemokraterna hatar allra mest, nämligen Sverigedemokraterna. Och all sådan fakta som gynnar dem den ska enligt Socialdemokraterna inte få publiceras, den ska tigas ihjäl oavsett hur det i slutändan går för landet. För allt sådant det är som råttan i pizzan, alltså bara påhitt och vandringssägner. Så man kan inte annat än tacka Christer El-Mochantaf för att han skrev denna krönika.

https://www.expressen.se/gt/kronikorer/christer-el-mochantaf/det-har-ar-fakta-s-inte-propaganda/
https://www.expressen.se/gt/kronikorer/christer-el-mochantaf/alla-vill-inte-vara-en–del-av-vart-samhalle/
https://www.expressen.se/gt/gt-granskar/shukri-hade-fatt-lika–mycket-pengar-med–bidrag-jobbar-anda/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Det här är fakta och ingen propaganda S, och det är inte någon flirt med SD när man skriver om faktan

 1. sala

  Kommer sanningen fram förlorar (s) väljare och det är därför av högsta vikt att sanningen ALDRIG kommer ut till vanligt folk.

  Svar
 2. Anders

  Paniken tar sig olika uttryck .
  Många vill inte tala om problemen “syns de inte , finns de inte”.
  Andra vill ha upp skiten på bordet , så man ser vad det är , och ställa rätt diagnos .
  Och de som medverkat till problemet , tvärnobbar , skyller ifrån sig , ger folk olika epitet i sina desperata försök att skyla över .
  Likt katten i sandlådan ,skyler de över verkligheten . Och tror att de kommer undan med det .
  Ska bli skönt när denna eländiga politik är över .
  Så Sverige kan börja utvecklas igen .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.