En död efter sprängning i Värnamo

| 2 september, 2021

Strax efter klocka tre på natten mot torsdagen larmades polisen i Värnamo om en kraftig sprängning på Lasarettsgatan i de centrala delarna av staden. När polisen kort tid därefter kom fram till området så började arbetet med att ta reda på vad som hänt. Minuterna därefter påträffades en livshotande skadad man på en garageuppfart till ett flerfamiljshus och ambulans rekvirerades dit. Efter att mannen fått vård på platsen fördes han sen till sjukhus. När mannen hittades så ser polisen också tydliga spår efter att det skett en sprängning på platsen. Ytterligare polisresurser tillkallades tillsammans med räddningstjänsten.

Polisen spärrar av ett område för att förhindra personer att röra sig där då området inte var säkrat, men också för att inte kontaminera den kommande kriminalteknisk undersökningen som ska göras av platsen. Samtidigt så tillkallas det Nationella bombskyddet för att säkra platsen men också för att undersöka om det kan finnas ytterligare farliga föremål på platsen för detonationen.
Vid halv fyra på torsdagsmorgonen påbörjade polisen att evakuera boende då det inte är klarlagt vad som hänt och det kan inte uteslutas att det föreligger fara för ytterligare detonation. Vid samma tid öppnade kommunen upp en lokal som kunde användas som uppsamlingslokal för dem som blev evakuerade.

Vid tio i fyra hade det initiala arbetet på brottsplatsen avslutats och polisen påbörjar då en förundersökning om försök till mord i ärendet. Då påbörjas också förhör med personer på platsen för att få en klarare bild av vad som hänt. Strax innan har också vården av den skadade personen påbörjats på på Värnamo sjukhus. När sjukhuspersonal påbörjat denna vård så upptäcktes ett misstänkt föremål i mannens kläder. Detta förorsakade ett larm på sjukhuset och polisen spärrar av ett område på sjukhuset och patienter flyttades till närliggande lokaler. Poliser på sjukhuset vidtar åtgärder så att föremålet ska kunna undersökas på ett säkert sätt på plats varvid det misstänkta föremålet fick ett eget rum på akuten.

Strax efter klockan fem på torsdagsmorgonen flyttas uppsamlingsplatsen för evakuerade till restaurang Åkanten, Lagastigen 19 C. Och vid sextiden anlände den Nationella bombgruppen och påbörjade sitt arbete med att säkerställa det misstänkt farliga föremålet på sjukhuset. Och strax innan klockan sju så meddelade de att föremålet var ofarligt. Sjukhuset kunde därefter återgå till normalläge.
Polisens presstalesperson Thomas Agnevik sade efter detta besked: “Det var någon form av lampa med en blinkande diod som vi inte kunde förstå syftet med.”

Efter att bombgruppen var klara på sjukhuset så förflyttade de sig till platsen för sprängningen för att undersöka och säkra denna så att polisens tekniker kan genomföra sin brottsplatsundersökning.
Vid halv åtta på torsdagsmorgonen meddelade polisen via sin hemsida att den mannen som skadades vid sprängningen hade avlidit. Hans anhöriga hade dock inte då hunnits bli underrättade.
Klockan kvart över tio uppdaterade polisen sin hemsida med att den döde var en 35-årig man och mannens anhöriga har underrättats.
Vid samma tid släppte polisen en teori om vad som hänt och det ska vara att den nu döde mannen var på platsen för att utföra ett sprängdåd mot en annan person då något gick fel och sprängladdningen han hade på sig exploderade.

Enligt obekräftade uppgifter till Expressen kopplas mannen till Bandidos och är dömd för en rad brott de senaste åren. På adressen där den nu döde mannen hittades, bor en person som tidigare är dömd för narkotikabrott och har, enligt uppgifter till Expressen, skulder i kriminella miljöer. Enligt Johan Borg, operativ samordnare vid polisen i Värnamo ser polisen det som en uppgörelse i kriminella kretsar. Polisen berättar vidare under förmiddagen att flera personer har under förmiddagen hämtats in till förhör.
Johan Borg fortsätter sen att säga: “Vi har gjort husrannsakningar i centrala Värnamo och hämtat in tre personer till förhör. De är inte misstänkta i nuläget men hämtade till förhör.”

För övrigt var polisen vid lunchtid på torsdagen på plats med flera patruller och insatsstyrka vid Bandidos lokaler utanför Värnamo. Enligt uppgift går det lugnt till på platsen.
Johan Borg säger till sist: “Detta är ett avskyvärt dåd och helt oacceptabelt, i centrala Värnamo där tredje man kunde kommit till skada.”
Och polisen ser mycket allvarligt på det inträffade, men den ska enligt dem vara avgränsad till Värnamo och inte vara kopplad till andra konflikter i landet som polisen bedömer det.

https://www.expressen.se/kvallsposten/explosion-i-varnamo-en-skadad/?fbclid=IwAR3onhFlO6clVAVattqoFWjqgqYDa9GgpUZYtB45-5R-GrBHAjtS2G8Ng_Y
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/stor-polisinsats-i-varnamo-efter-misstankt-detonation?fbclid=IwAR0cFz8p3R1pzRXGWVzlmpbBWmmC-QcKsbANetmtE8aczRowdiv3FzQbA_k
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G30839/man-dod-efter-detonation–boende-evakueras?fbclid=IwAR3_3fTSNihwCFqmLuWybW75C_o5aNAXtdjOY_iJgEP8o0GGOTf43L5Gqbk
https://brottsplatskartan.se/jonkopings-lan/detonation-varnamo-209430

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.