Polis sköt sönder misstänkt farligt föremål vid Malmö synagoga

| 2 september, 2021

Strax efter klockan halv tolv på torsdagen larmades polisen i Malmö om att ett misstänkt föremål i form av en väska hittats på Betaniaplan, där Malmö synagogan ligger. Enligt uppgift ska väskan ligga inne på synagogans område. Informationscentrumet i Malmö har fått uppgifter på hur händelseförloppet ska ha gått till.
Fredrik Sieradzki på Judiska informationscentret i Malmö sade: “En bil ska ha kört förbi och ställt sig utanför området. Sen ska en väska ha kastats in. Vi har kunnat se det, vi har fått pålitlig information om detta.”
Polisens presstalesperson Patric Fors sade: “Det är att den ligger som den ligger och att det inte finns någon som gör anspråk på den, vilket gör att vi hanterar det som ett misstänkt farligt föremål.”

Under lunchtid så upprättade polisen en större avspärrning vid Föreningsgatan, Hantverksgatan och Henrik Smithsgatan, avspärrningarna utökades dock senare och sträcker sig fram till Amiralsgatan och Kornettgatan på andra hållet. På andra hållet är Amiralsvägen avspärrad upp till Drottninggatan. Detta ska enligt polisen skapat trafikkaos och ett tiotal bussar stod i kö utanför avspärrningarna. Polisen kontaktade även den närliggande Pauliskolan om att barnen skulle hållas inne, men det ändrades vid lunchtid då barnen sändes hem från skolan.
Vid ettiden på eftermiddagen var Nationella bombskyddet på plats för att undersöka väskan med hjälp av en bombrobot.

Och en timme senare så oskadliggjordet väskan genom att de sköt två skott i väskan.
SVT:s reporter Otto Johansson som befann sig i närheten av synagogan och gjorde en intervju med en boende i området sade: “Vi hörde precis en smäll en bit innanför avspärrningarna.”
Efter att bombgruppen oskadliggjort väskan vid tretiden så kunde den undersökas närmare och då visade det sig att väskan inte innehöll något farligt, enligt polisen var det mest kläder i den. Efter detta jobbade polisens tekniker fortfarande på platsen, detta för att samla in vittnesmål, eventuella övervakningsbilder och för att fortsätta undersöka innehållet i väskan.

Polisens presstalesperson Evelina Olsson sade då: “Händelsen har inte rubricerats ännu, utan vi avvaktar tills teknikerna är klara.”
Vid samma tid hävde polisen större delen av sina avspärrningar, men men synagogan är fortfarande avspärrad.
Fredrik Sieradzki på Judiska informationscentret i Malmö sade till SVT Nyheter Skåne: “Det befinner sig ingen i synagogan just nu och vi har informerat alla i församlingen att inte gå dit i nuläget.”
Senare under torsdagseftermiddagen eller den tidiga kvällen meddelade polisen att en anmälan om grovt olaga hot upprättas. Dock är ingen ännu vid niotiden på kvällen misstänkt eller gripen för brottet. Polisen meddelade också att polisen kommer att fortsätta vara på platsen för trygghetsskapande arbete.

https://www.expressen.se/kvallsposten/larm-om-farligt-foremal-i-malmo-stor-avsparrning/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/polisen-har-sparrat-av-misstankt-farligt-foremal?fbclid=IwAR1m3i3QTLXyG3di2Wv5z8xLkpaBwBuAJBQJhnq_ENDY4-SDxMeILZfp3eU
https://www.tv4.se/artikel/38BQtZ8GJzmhzNfQcg84NQ/misstaenkt-farligt-foeremal-vid-synagoga?fbclid=IwAR3QrTm2sHXPYpUk5SrBf-_BIb0NEqOE5VMYWT38akU-9IlrSTW0Dakmlm4
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/synagogan-i-malmo-har-smaller-det-mitt-under-intervjun
https://brottsplatskartan.se/skane-lan/farligt-foremal-misstankt-malmo-betaniaplan-209469

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.