Hans Sandin: Kalla fakta om var pengarna har tagit vägen genom marodörerna i riksdagen!

| 3 september, 2021

De svenska trygghetssystemen ansågs en gång generösa, men är nu snålare än i en rad europeiska länder. Det saknas pengar överallt och personal på vartenda sjukhus i landet.

I början av 1990-talet utgjorde utgifterna för socialförsäkringen nästan 10 procent av Sveriges BNP. 2017 hade de krympt till 4,9 procent, den lägsta nivån på över 35 år.

De senaste åren har den allmänna löneavgiften blivit en kassako för staten. Totalt genererar den intäkter till staten på över 200 miljarder kronor årligen.

Det kan jämföras med de direkta löneskatterna på arbete (kommunalskatt och statlig inkomstskatt) som varje år drar in strax över 660 miljarder kronor.

Skatteuttaget på lön via löneavgiften har också kraftigt ökat de senaste åren, från 50 miljarder år 

2006 till över 200 miljarder år 2020.

Det är en stor skattehöjning på arbete som skett de senaste 15 åren, mer eller mindre utan politisk debatt och utan att hårt arbetande skattebetalare varit medvetna om det.

Vart har pengarna tagit vägen?

De många miljarder som har sparats på pensionärer, sjuka, arbetslösa och arbetsskadade går alltså in i statskassan som allmän löneavgift och används för annat.

Nu går man vidare och sänker skatterna för dom redan rika med 30 miljarder enligt den senaste budgeten från “Januariöverenskommelsen” och var man tar pengarna ifrån råder ingen tvekan.

Hans Sandin


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.