Nu har musiken tystnat i Afghanistan

| 3 september, 2021
Jeans byts ut mot traditonella kläder och radiokanaler slutar spela musik. Det är några av följderna av talibanernas maktövertagande i Afghanistan. Foto: Rahmat Gul/AP/TT

“De som blev kvar när västmakterna lämnade Afghanistan efter tjugo år anpassar sig nu till sina nya herrars ideologi – som inte ser med blida ögon på musik.

Hittills har talibanerna vinnlagt sig om att framstå som försonliga och samarbetsinriktade, och några generella förbud mot offentlig underhållning av det slag som förekom under skräckväldet 1996–2001 har ännu inte utfärdats.

Kulturyttringar är tillåtet, enligt rörelsen, så länge de inte strider mot sharialagar eller landets islamiska kultur. Verkligheten ser dock annorlunda ut. I landets andra största stad Kandahar har talibanmyndigheterna beordrat radiokanaler att sluta spela musik och stänga av sina kvinnliga presentatörer.

För många afghaner krävs dock ingen formell order för att förändra sina vanor.

Utanför Kabuls skönhetssalonger har färgglada skyltar målats över. Många har bytt ut jeansen mot traditionella kläder och de radiokanaler som fortfarande spelar musik har lagt om sina spellistor – i stället för persisk popmusik hörs nedstämda, patriotiska sånger.

– Det är inte så att talibanerna har krävt att vi ska ändra något. Vi ändrade tablån ändå eftersom vi inte vill att talibanerna ska tvinga oss att lägga ned, säger Khalid Sediqqi, producent på en privat radiokanal i Ghazni.”

Världen Idag


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Nu har musiken tystnat i Afghanistan

 1. sala

  Här har feminismen i Sverige något att bita i.

  Samla ihop allah batikhäxorna och gå till Afghanska ambassaden i Stockholm och protestera.

  Svar
 2. Jan Ivarson

  Låt dem leva i medeltiden. Endast långvarig misär kan leda till förbättring.

  Se det positivt. Afghanistan har kommit längre än Sverige som bara inlett förfallet med brister på el och betong, bostäder och vårdplatser. Elberoende företag drar utomlands. Vi har nu under 50% försörjningsgrad på livsmedel och kor som lever på gräs som kan växa i Norrland skall vi inte ha.

  Leif Östlig förutsåg att välfärden kommer rasa. Vi är på god väg.
  Finansministern fiskar väljare med att sänka skatten för de som arbetar minst. Väljarna kommer får betala mer skatt genom höjda priser med moms på bränsle och el och genom andra skatter som inte syns lika tydligt som löneskatten. Byggkostnader drivs upp med brist på betong- och trävaror.
  Vi uppmuntras med sossestyrda lotterier och underhållningsprogram.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.