”Vi försvinner från gatan” säger områdespoliser i Järvaområdet efter sparkrav från polismyndigheten

| 4 september, 2021

Det råder intern upprorsstämning inom polismyndigheten då de fått ordet om att spara, detta trots att de fick ett tillskott på 1,65 miljarder kronor extra för att man skulle klara att hålla budgeten i balans. Men det har de inte lyckats med, istället så ligger polisen nu en halv miljard kronor back detta året. Polismyndigheten säger att orsakerna till detta beror på pandemin och på att antalet polisanställda ökat snabbare än beräknat. Och nu har en order om att de ska spara pengar sänds ut till regionerna. Den handlar bland annat om måttfullhet kring ersättningsrekryteringar och investeringar.

Detta har bland annat gjort att områdespoliser i Rinkeby fått turas om att arbeta på administrativa tjänster, som polisstationens reception. Inom Rinkebypolisen har detta väckt intern kritik bland de uniformerade poliserna som menar att de behöver synas på gatorna. Men lokalområdeschef Maria Sundström säger att hon känner sig trygg med prioriteringarna.
Det är dock inte bara i Rinkeby som det pyr bland poliskåren, enligt Polisförbundet Syd så är poliser där kritiska till att behöva utföra arbete som inte kräver mer än en gymnasieutbildning, till exempel att täcka upp i arresten.

Inhoppen skapar i sin tur en kedja av vakanser som måste tillsättas, då de poliser som täcker upp också behöver ersättas.
I Polisförbundet Väst har ännu inte märkt några tydliga konsekvenser på grund av sparande, men tror inte att det krävs mycket innan man hamnar i en liknande situation som Syd eller Stockholm.
När medierna sökt rikspolischef Anders Thornberg för att han ska kommentera läget så har han endast avböjt detta. Dock har polisens ekonomidirektör Fredrik Modig skriver i en kommentar att man behöver mer pengar.

I kommentaren skriver han: “Polismyndighetens tillväxt fortgår och fokus ligger nu på den fortsatta tillväxten av poliser. För att kunna fortsätta tillväxten krävs ekonomiska resurser. Innevarande år bedömer polisen att tilldelade medel inte räcker till.”
Och inrikesminister Mikael Damberg är lika tyst i frågan som Anders Thornberg är, han vill varken kommentera kritiken från de lokala poliserna eller ge ett svar på om Polismyndigheten kommer få det tillskott de önskat.

Damberg meddelar endast att regeringen kommer att presentera budgetpropositionen i sin helhet den 20 september. Regeringen genomför den största satsningen på polismyndigheten någonsin. Sverige har aldrig haft så många poliser eller civila anställda. Hur resurserna fördelas är en fråga för polismyndigheten.
Så de två som är ansvariga för polisen men också för att ingen oskyldig råkar illa ut de försöker låtsas att allt är prima, att allt är som det ska vara.
Är inte det att smita från sitt ansvar om att göra Sverige tryggt för alla, kan man fråga sig?

Men det är inte bara i de sydligaste polisdistrikten som det ser illa ut när det gäller polisens synlighet, även i de norra distrikten, allra värst är det väl i södra Lappland där polisen redan för sex månader sedan slutade att patrullera nattetid. Istället infördes beredskap i hemmet. Och efter ett halvår så konstaterar polischeferna att fler resurser frigjorts dagtid.
Marcus Nilsson, lokalpolisområdeschef i södra Lappland säger: “Vi täcker en yta stor som Danmark. Sannolikheten att en patrull ute på vägarna ska ramla på något är inte så stor. Då gör vi bättre nytta om vi vilar och är beredda att rycka ut när det händer något

Och enligt Sorselebor som blivit intervjuade så har det varit fler poliser synliga dagtid den senaste tiden. Men även Polisförbundet tycker att lösningen har många fördelar.
Joakim Moritz, vice ordförande i Polisförbundet Västerbotten säger: “När vi pratat med medlemmar har alla varit nöjda.”
Men hur det med allmänheten, är de nöjda med förändringen, tycker de det är bra?
Vad tycker de som blivit utsatta för brott nattetid i dessa områden, eller det kanske inte får säga något ?

Damberg har talat med representanter från polisområde södra Lappland. Och han tror detta kan bli en lösning som kommer införas på fler håll i landet.
Han säger: “Jag tror att det här kommer bli standard i glesbefolkade områden överallt.”
Så då menar Damberg att alla Svenskar inte får ha rätten att känna sig trygga dygnet runt och att det bara ska vara dygnetruntbevakning i tätbefolkade polisdistrikt.
Hur låter detta, är alla människor i Sverige inte lika mycket värda att ha poliser ute dygnet runt?

Och det påståendet som Marcus Nilsson, lokalpolisområdeschef i södra Lappland sade om att sannolikheten att en patrull ute på vägarna ska ramla på något är inte så stor. Då gör vi bättre nytta om vi vilar och är beredda att rycka ut när det händer något, det är bara en dålig bortförklaring som han blivit ombedd att säga från högre ort.
För där begås brott om nätterna även i de glesbefolkade delarna av Sverige. De är lika utsatta som de som bor i storstäderna för inbrott och stölder och då ofta från internationella ligor.
Ska polisen då inte bry sig om detta i dessa distrikt?

Enligt mig blir det allt mer skrämmande hur illa det ser ut med det svenska rättsväsendet. Det sjangseras år från år, månad för månad, dag för dag.
Så för att citera ett uttalande som Svenskt Näringslivs dåvarande ordförande Leif Östling sade 2017: “Vad fan får vi på landet för våra skattepengar?”
Den frågan blir allt relevantare för vart år som går, för var månad och dag som går. I alla fall efter att man läst om hur skattemiljoner sänds utomlands, rakt ner i fickorna på kriksherrer medan myndigheter som ska upprätthålla säkerheten i Sverige åläggs att spara in och hålla budgeten.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/poliser-tvingas-sitta-i-receptionen-i-utsatta-omraden?fbclid=IwAR2QUOBKywfRkFjihX4tlFfRJHx8hCUG-C8FPxsrmmGt7LMz3CsVJl2dOF8
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/polisen-slutade-patrullera-inlandet-pa-natten-betydligt-fler-resurser-dagtid?fbclid=IwAR1b-oh6Adz5VqPvWKZI7siOyNI0R46RdD_Or8MUVSNRXEVRmzh_OEZkAfw

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “”Vi försvinner från gatan” säger områdespoliser i Järvaområdet efter sparkrav från polismyndigheten

 1. Sala

  Samhället har gett upp Järva. De kriminella tar över. Nu kommer även Karlstad att ges upp för kriminella islamister. Tack allah ni “goda” värmlänningar

  Svar
 2. Anders

  Så här uppfyller Morgan J. Och Stefan sina löften , som vanligt .
  Det är bara att tugga i sig om man röstat fram dem .
  Det kan ghettoinvånarna tänka på .
  Bidrag eller Trygghet , varsågod och välj .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.