Carina Bergfeldt illustrerar SVT:s grundläggande problem med att agera politiskt oberoende

| 5 september, 2021

Efter sin hemkomst till Sverige efter ett tämligen normalt korrespondentjobb i USA illustrerar hon SVT:s helt övergripande problem: statstelevisionen är inte förmögen att hantera lagens krav på politiskt oberoende. Det blir alltmer tydligt att de tvångsfinansierade mediernas funktion är att stödja vänstern i svensk politik. 

Naturligtvis inte officiellt. Nej alla makthavare inom Regeringen och SR/SVT hävdar stenhårt att journalisterna agerar politiskt oberoende. Det är deras publika uppgift. Något annat vore ett lagbrott. Men genom chefernas undfallenhet och konspiration med en journalistkår som till omkring 70% lutar till vänster blir det propagandaradio och vänsterteve. Och Granskningsnämnden rullar tummarna och legitimerar på så vis det som händer. 

Ett starkt bevis för mitt påstående är just hur en tämligen oprövad korrespondent som Bergfeldt – av personliga skäl – hämtas hem från USA för att ersätta en lättviktig showman som Skavlan. Från första början har Bergfeldt i naiv anda – och till synes ovetande om gällande regler om politisk oberoende – stövlat på och gjort val efter eget vänsterhuvud (till talkshowens premiär inbjöds Stefan Löfven med fru. Bergfeldt tycks inte ens ha förstått att hon jobbar för ett medium som folk tvingas betala för och som därför enligt lagen måste agera försiktigt neutralt. Hon kör sitt eget race.

Resultatet har blivit den ena fadäsen efter den andra på kort tid. Det visar att journalisterna på SR/SVT inte förstått sin uppgift enligt lagen (att de däremot känner stöd från S-partiet och vänstern är något annat). Inom det statskontrollerade medieföretaget är de anställda inte ens oroade över att överträda lagens krav på politiskt oberoende (om de ens känner till reglerna ifråga). 

Ytterligare ett bevis är att journalisterna på SR/SVTfortsätter på samma linje trots senare tiders kritik från M, KD och SD. Alltså, inga strama direktiv mot vänsterförgripelser. Ingen intern kontroll av personalens oberoende i den dagliga praktiken. I huvudsak bara låt-gå.

Därför ger Bergfeldts agerande prov på att statstelevisionen nått vägs ände. Under decennier har SR/SVT:s ledning visat undfallenhet mot vänsterpropgandan (väl medvetna om att de ha rader av sosseregeringars stöd). 

Därför hoppas jag att ”fallet Bergfeldt” nu blir spiken i kistan för de statliga vänstermedierna. Liksom statsstyrda medier i Polen och Ungern måste det system som byggts kring SR/SVT kritiseras tills det upphör. För rättelse krävs tung lagstiftning, rejäl kontroll tillsammans med ett omskakande hot om nedläggning. 

Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet

anti-pk-bloggen


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Carina Bergfeldt illustrerar SVT:s grundläggande problem med att agera politiskt oberoende

 1. ulf

  Vänster nästet Svt som vi skattebetalare tvingas underhålla borde avvecklas snarast möjligt.En värre propaganda central och köpt personal finns väl bara i en statlig bordell i något vänster diktatoriskt land ex vis Nordkorea.
  Fullständigt utan ett uns förtroende och noll ,säger noll, trovärdighet.Ett statligt styrt vänster anhang som rapar upp det som husse regeringen säger till om.Ynkryggar som de flesta genomskådat för länge sedan.Ynkryggar utan värdighet och ryggrad,köpta ………….köpta för skattepengar,Oberoende finns inte.Patetiska fjantar till sk ” granskande” journalister.Granska er egen genomruttna organisation om ni kan se så långt i inkompetensens högborg.
  Lägg ned,bygg upp nytt som folk kan lita på.Svt är ett stort skämt 😂😂🤯🤯

  Svar
 2. Carl den 12

  Ja, herre jävlar och så finns det dom, som pratar om att religion är som opium för folket🤔

  Calle tycker sig se, att marxismen tror sig gå obemärkt genom rutan, smyger sig in i Svenskarnas hem utan att man reflekterar över deras agenda👻

  Yttrandefrihet, kallas det visst, men bara för dom det gäller🙈🙉🙊

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.