Hans Sandin: 150 000 ytterligare fattigpensionärer i Sverige innan 2022. Gör om gör rätt!

| 5 september, 2021

Man går nu ut i media och säger vilka bra pensioner vi har i Sverige. Hur nu detta är möjligt?

Systemet har blivit utdömt av flera viktiga instanser som ett direkt hot mot våra pensioner, men “pensionsgruppen” fortsätter försvara det usla systemet.

Sveriges pensionssystem har sedan tillkomsten av det nya systemet på 90-talet gått från ett av de bästa till ett av de sämsta inom EU av 27 länder. Hur kan man då påstå att vi har bra pensioner i Sverige?

Den automatiska regleringen (bromsen)

Bromsen tillkom efter riksdagsbeslutet om ”världens bästa pensionssystem”, vilket fattades 1994. Man insåg nämligen redan 2001, vid systemets införande, att det var underfinansierat.

Istället för att titta över finansieringen, kanske intjänandetaket, valde man att lägga in en broms i systemet. Bromsen i pensionssystemet har redan slagit till tre gånger och sänkt pensionerna med cirka 1 000 kronor i månaden. Det vi vet är att antalet fattiga pensionärer växer i rask takt. 2016 motsvarade den allmänna pensionen för en genomsnittlig 65-åring som jobbat i 42 år bara 48 procent av slutlönen i dag 40 procent. Och värre blir det med automatik.

Denna broms sänker inte bara pensionerna de år den ”slår till”, den sänker också den framtida utvecklingen.

“Bromsen” Denna parameter undersöker hur aktiveringen av den automatiska balanseringsmekanismen i pensionssystemet fungerar.

Balanseringsmekanismen (ofta kallad ”bromsen”) infördes i samband med 1998 års pensionsöverenskommelse och knyter inkomstpensionsutbetalningarna till skulder och tillgångar i pensionssystemet.

När skulderna i pensionssystemet överstiger tillgångarna får individer som redan valt att pensionera sig en tillfälligt reducerad pension och därmed lägre inkomst.

Med en genomsnittlig ökning kring 2,5% per år, har lönenivån i Sverige fördubblats sedan pensionssystemets införande 2001. Pensionerna har, i princip, legat på samma nivå sedan 2001.

Gapet, eller klyftan, mellan den sista lönen och den första pensionen ökar för varje år. Det gör även klyftan mellan löntagare och pensionärer. Det talas aldrig om denna klyfta.

Hans Sandin


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

1 En tanke på “Hans Sandin: 150 000 ytterligare fattigpensionärer i Sverige innan 2022. Gör om gör rätt!

 1. Anders

  Vämjelig politik kännetecknar sossarna nu för tiden .
  Pensionärerna kan vi spara in på . De är så dementa att de tror på oss när vi pratar om höjda pensioner . Hörde på radioprogrammet plånboken om Joel som har en en CP skåda och en intellektuell funktionsnedsättning .
  Han går 4-5 tusen back varje månad
  2016 sade minister Strandhäll att han tillhörde en grupp som regeringen hade ögonen på .
  Sedan dess har inte ett skit hänt . Mer än att våldtäktsmän belönas med hundratusentals kronor .
  Så ser sossarnas prioriteringar ut nu för tiden .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.