Är kampen om skolan en politisk kamp där ideologi går före studieresultat?

| 6 september, 2021

Men tanke på att studieresultatet i svenska skolor under de senaste 20 åren nu nått den absoluta botten, förmodligen sämst i EU, vidtar staten förändringar, vilket vi har skrivit om i en tidigare artikel. 

Men man kan vidta andra åtgärder när varken elever eller lärare trivs med skolan. Man kan göra om och man kan göra bättre. Framförallt kan man skapa en ny och bättre skolmiljö i privat regi som ersättning för de havererade skolor kommuner “tvingats” stänga. 

Ingen sörjer de nedlagda kommunala skolorna i Fisksätra. Inte ens de boende i området. Det var för många invandrarbarn där, säger en fembarnsmamma. 

Andra kommuner har bussat elever i utsatta orter till medelklasskolor för att bryta segregationen – i Nacka gör man tvärtom. Medelklass? Jag trodde klassamhället för länge sedan i socialistisk anda var borta. 

Men nu tar man nya tag och i Fisksätra öppnar Stiftelsen Viktor Rydberg Skolor öppnar VRS FISKSÄTRA. Barn från familjer i Saltsjöbaden och andra välmående områden ska lockas till miljonprogrammet. 

”Ett slag i ansiktet på Fisksätraborna”, enligt Vänsterpartiet – och bland de boende sprider sig en oro. Att Vänsterpartiet skulle reagera förvånar nog ingen. Åtgärden går stick i stäv med svenska kommunismens heliga altare –  Sovjetkommunism och die hard Kinakommunism. 

Även Centerpartiet tar till brösttoner. C kan tänka sig en hårdare linje mot friskolor när ny politik inom kort ska tas fram. Ett förslag handlar om att begränsa vinstutdelning. I Annie Lööfs värld är det viktigare att hålla nere skolresultatet än att låta företaget som bedriver skolverksamhet tjäna pengar på sin verksamhet. Man vet att man bor i ett totalitärt samhälle när man har lyssnat till Centerpartiet. 

Är den nya skolan en del av en större plan, där den moderatstyrda kommunen vill byta ut invånarna och förändra Fisksätra i grunden? Om så skulle vara kunde man i alla fall rädda åtminstone en förort i Sverige. 

Tänk vad man kan åstadkomma som kommun när man slipper ett socialistiskt styre. Och så är det så här också att framgång föder framgång. Något som går stick i stäv mot vänsterpartiets betongkommunistiska framtidsmål – ett totalitärt samhälle där alla, utom, ledarna lever i fattigdom och misär. 

Text: Jan-Ove Malmgren, 2021-09-06
Källa: https://www.expressen.se/nyheter/elitskolan-oppnar-i-orten-ett-slag-i-ansiktet
Bild: Olle Sporrong, Alex Ljungdahl

2 tankar på “Är kampen om skolan en politisk kamp där ideologi går före studieresultat?

 1. Anderdssonskan

  Skolan är på tok för viktig för att klåfingriga politiker ska få hålla på och förstöra den.
  Privatisera hela skolväsendet.
  Statistiken talar sitt tydliga språk.

  Svar
 2. Göran

  Nu svär jag i kyrkan. Jag tycker det är alldeles rätt att ställa mycket höga kvalitetskrav på de privata skolorna. Och se till att friskolorna lever upp till dessa höga krav. Tänk en vässad variant av Svensk Bilprovning men med ständiga stickprovskontroller. Oanmälda.
  Ställ sedan inte samma krav på de kommunala. Av det enkla skälet att det går inte. Kontrollmyndigheterna är naturligtvis så vänster och så indoktrinerade i gammelkommunism att de inte ens märker det själva och ser därför mellan fingrarna när de auditerar kommunala skolor.
  Vad blir resultatet av denna utopiska önskan?
  1. Att de kommunala skolorna förblir som idag.
  2. Att alla de totalt värdelösa lycksökarna som grundat friskolor, finns en del, tas ur marknaden med buller och bång. Kan man ge dem tillstånd måste man ha en Plan B för att de kan misslyckas. Och det vet vi, att i Sverige finns oändliga resurser för de korrekta politiska projekten. Låt havererade friskolor bli en sådan helig ko.
  3. Men den stora poängen blir: Att friskolorna som klarar auditeringarna får en kvalitetsstämpel som kommer att spränga dörrarna vid antagningsdagar. Det är helt enkelt Engelska skolan m.fl. högkvalitativa skolor jag beskriver. De finns redan idag. De har sina egna kvalitetssystem. Föräldrarna står i kö.
  Vem tror ni finansierar Ivy League universiteten?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.