Johan Westerholm: Sveriges Radio genomför politisk kartläggning av präster inför kyrkovalet

| 6 september, 2021
SR P4 Göteborg / Svenska kyrkan. Montage.

Söndagen den 19 september 2021 är det val i Svenska kyrkan. Alla medlemmar folkbokförda i Sverige som är 16 år och äldre kan rösta om hur de vill att den Svenska kyrkan ska gå. Det finns bland annat krav på att nya präster i framtiden måste viga samkönade par. Inför valet har Sveriges Radio p4 påbörjat en politisk kartläggning av präster som tjänstgör i Göteborgs och Skara stift.

Enligt Socialdemokraterna och gruppledaren i kyrkomötet, Jesper Eneroth, är det en rättighet, inte bara för samkönade par att få vigas i Svenska kyrkan, utan också att inte behöva möta präster som står för en annan äktenskapssyn. Det framkom i en debatt i Sveriges Radio den 19 augusti i år.

– Alla som möter kyrkan ska mötas med kärlek och respekt, sade Eneroth som pressades av programledaren på om S vill att de präster som av teologiska skäl inte kan viga samkönade par ska få sparken, något han undvek att svara på.

– För att bli präst i dag så måste man acceptera att viga alla, det är det förslag vi lagt på bordet.

Jesper Eneroth är även vice ordförande i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet…

Johan Westerholm

Läs vidare på Ledarsidorna


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.