Från överklasstjej i Göteborg till radikaliserad IS-fru och terrorist

| 8 september, 2021

Inledningen på denna artikel är från 2019.

Anna, som egentligen heter något annat, föddes i ett välbärgat hem 1993. Hennes far har en lång och framgångsrik karriär i näringslivet. Nu sitter Anna fast i ett fångläger i Syrien med sina två barn.

Anna har varit sex år i Syrien, ansluten till jihadisterna. Hon åkte dit för att möta sin man, som nu är död. Anna gifter om sig med en svensk-somalisk man som hennes make tidigare pekat ut vid en eventuell död. Med den nye maken får Anna sitt andra barn, som föds i juni 2016. Annas tredje barn, som hon fått med sin andre make, dör.

Mot slutet av 2017 har IS fäste i Raqqa fallit. Hennes andre make är död och Anna är nu omgift med en tredje. De försöker ta sig till Baghuz; men maken dör på vägen dit.

Dottern kommer tillsammans med sina två barn fram till staden Baghuz. När staden tas av kurdstyrkorna SDF i mars 2019 överlämnar sig Anna med barnen till kurderna.

De förs till al-Hol-lägret, liksom Michael Skråmos barn. Anna har under tiden blivit gudmor till dem och i lägret tar hon hand om de föräldralösa barnen. I maj 2019 hämtas Skråmos barn hem till Sverige av sin morfar. Kvar i lägret finns cirka 70 svenska barn samt 25 svenska kvinnor.

Vad ska hända med IS-fångarna? Utmaningen består i det stora antalet misstänkta. Enbart i norra Syrien hålls fler än tusentals utländska jihadister. Ytterligare cirka 9 000 kvinnor och barn hålls fängslade.

Juridiskt finns två alternativ. Att upprätta något liknande krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien, som bildades 1994 efter beslut i FN:s säkerhetsråd. Det är en svår väg eftersom säkerhetsrådet i FN är splittrat i frågan. Internationella domstolen i Haag är inte heller ett alternativ.

I stället har många misstänkta IS-terrorister ställts inför rätta i Irak. Enbart under 2018 dömdes fler än 500 utländska medborgare för kopplingar till terrorsekten, och i flera fall har franska medborgare dömts till döden.

I Sverige har man föreslagit att brottsutredningar kan påbörjas i Irak och vara i sådant skede att när utredningen och misstänkta överlämnas till hemlandet ska de kunna hållas frihetsberövade i väntan på åtal.

Det är ett förslag som saknar politiskt stöd. Majoriteten av partierna i Riksdagen anser att IS-svenskar inte bör få komma tillbaka till Sverige.

Snabbspolning till nutid

Igår, 2021-09-06, lyfte ett specialplan från Arlanda med destination Syrien för att “hämta hem” Anna och två andra ISIS-fruar, inkl. samtliga barn, till Sverige. Planet landade avskilt på Arlanda och passagerarna “smugglades ut bakvägen”. Idag är det endast svenska myndigheter och SÄPO som vet var de befinner sig.

De två svenska ISIS-kvinnor som greps och anhölls efter att ha landat på Arlanda på måndagen har släpps på fri fot – men misstankarna kvarstår. Det var väl ingen som trott något annat. Nu är de fria att göra vad de vill.

Anna och de övriga ISIS-fruarna och barnen får nu leva gott, ja jag skriver gott, på svenska skattebetalares pengar. En sak ska man ha väldigt klart för sig. De här kvinnorna kommer inte att låta sig avradikaliseras. Jag kan direkt säga att jag inte känner mig trygg med radikaliserade muslimska terrorister på svensk mark. Enligt mitt förmenande skulle de ha fått stanna kvar i Syrien och ta konsekvenserna.

Sist men inte minst. Vad var det som fick svenska myndigheter att vända 180° i frågan om IS-fruarna? Tidigare hade majoriteten av partierna i Riksdagen ansett att ISIS-svenskar inte bör få komma tillbaka till Sverige. Något fuffens är det och jag gillar det inte…

Text baserad på tidigare berättelser 2019 och nutid: Jan-Ove Malmgren, 2021-09-07.
Bild: © Fredrik Persson/TT

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Från överklasstjej i Göteborg till radikaliserad IS-fru och terrorist

 1. Anderdssonskan

  Vanlig Svensk korruption är anledningen .
  Den delen av rösterna får inte oroas så här nära valet .
  Och så ser vi hur Ygeman och Damberg skademinimerar genom att förorda Magdalen .
  Allt under devisen “Makten framför allt”
  Morgan J. säger ingenting för han håller på flickvännen.
  Men jag tror Magdalena är klok nog att sparka allihop.
  Och frågar Jimmie Å om han vill bli invandringsminister.
  Äsch så klok är nog inte förresten.

  Svar
 2. salam

  Steffe o Mogge är beroende av islamistiska väljarna!!! Så enkelt är det.

  10 års fängelse borde vara ett minimum oavsett befattning inom mördarmaskinen IS

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.