Är Magdalena Andersson ett lyckat val som partiledare för Socialdemokraterna?

| 9 september, 2021

Med Magdalena Andersson som partiledare för Socialdemokraterna så är frågan om hennes ledarstil inte kommer att göra det till ett ensamt parti i riksdagen?
För när man både har hört från hennes före detta kollegor att hon är svår att samarbeta med,att hennes tuffa stil kan ställa till med problem så verkar inte detta vara något som nomineringsnämnderna runt om i Sverige verkar bry sig om, och inget annat namn har nominerats mer än hennes.
En icke namngiven person som SVT talat med säger: “Hon vill att saker blir gjorda och att folk ska förstå vad hon vill. Hon vet att hon behöver den här lojaliteten omkring sig. Hon blir lätt frustrerad och kan vara lite oresonlig.”

Men är det en sådan partiledare som henne som Socialdemokraterna behöver, kommer hon och Socialdemokraterna att kunna samarbeta med något annat parti under hennes ledning, eller kommer hon liksom Mona Sahlin gå till historien tillsammans med Håkan Juholt som de partiledarna som suttit allra kortast tid på sin polst innan de tvingades bort?
Ja, detta är sådana frågor man får ställa sig när Sveriges kanske största parti ska gå till omröstning på partikongressen i början av november i år.
För när även deras förhandlingspartners i JÖKEN Emil Källström säger att hon är svår att tas med i förhandlingar.

Han sade till SVT: “Hon är tydlig och rak i varje läge. Tycker hon att hon har rätt och att motparten har fel, vilket hon i princip alltid gör, är hon tydlig med det. Det finns de som kanske tar illa vid sig eller att det blir dålig stämning.”
Är det en sådan partiledare som kan samla en regering kring sig, och då när hennes eget parti är långt ifrån att ha egen majoritet, det är den stora frågan?
En som inte tycker hon är det rätta valet är John Hassler, tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet. Då han presenterade en kritisk rapport under ett möte 2015, blev han enligt egen utsago ”utskälld efter noter” av Magdalena Andersson.

Han säger till SVT: “Jag har inte pratat med henne sedan dess. Hon har heller inte velat hälsa på mig eller velat medverka i något sammanhang där jag har deltagit.”
Så är det rätt person att välja till partiledare för Socialdemokraterna?
En som inte tycker det är några problem att Magdalena Andersson har svårigheter att ta emot kritik eller att hon är svår att samarbeta är den tidigare socialministern Annika Strandhäll som istället försvarar henne med “näbbar och klor”. Hon skriver på ett inlägg i Facebook ”Vill ni prata om Magdalena Anderssons ledarskap och humör, prata med mig”. I inlägget beskriver hon hur hon aldrig tvivlat på Anderssons ”genuina engagemang” och professionalitet.

Strandhäll skriver Så dessa väntade påhopp vi nu ser på Magdas karaktär som dyker upp kan jag mycket kraftfullt och med hyfsat lång erfarenhet säga är rent trams. Dock är jag inte förvånad, tyvärr.”
Hon fortsätter sen med att skriva “Vi har nu ordning på statsfinanserna, trots pandemi, vi har också fortsatt en massa tuffa utmaningar framför oss med gängkriminaliteten, med en snabbt åldrande befolkning, stora behov i välfärden men inget av detta löses av populistiska politiker som säger sådant som för stunden låter schysst men inte tar sig ann de riktiga problem.”

Och med tanke på vad nu Magdalena Andersson öser ut på alla möjliga och omöjliga saker så måste Sveriges ekonomi vara i exceptionell bra skick då det nu ett år innan valet gäller allt åt alla politiken.
Eller är det så att regeringen Löfven redan räknat in att det kommer att bli en valförlust 2022 och att ladorna som Magdalena Andersson påstod vara tomma 2014, nu kommer att vara tomma inför ett maktskifte?
Och att de som får ta över efter henne och Stefan Löfven kommer att få dra tillbaka allt det som de lovats ska genomföras?
Jag är ingen siare men nog anar jag detta i alla fall.

https://www.expressen.se/nyheter/kollegerna-om-andersson-folk-ar-radda-for-henne/
https://www.facebook.com/100044570073468/posts/386823419479991/?d=n

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.