3349: Ännu en hälsning från Warszawa

| 10 september, 2021
Bild: Czarek Sokolowski, Kuba Dabrowski, Christoffer Röstlund Jonsson

Utställningen i Warszawa recenseras i ETC. En modern recension med bilder och korta bildtexter. I inledningen ställs en fråga som vid närmare eftertanke är intressantare än vad recensionens ideologiska renhetsiver kommer fram till: ”Det är svårt att förstå varför en konservativ kulturminister vill ha en black face-dansk som strippar och heilar på ett museum, säger Jakub Woroncow, expert på polsk högerextremism.” Svaret är inte så svårt. Det kan ju vara att om man vill visa politisk konst utan rekommenderad pekpinne är registret omfattande.

Den här är också en liten höjdare: ”Dagens ETC reser till Warszawa och utställningshallar fyllda av n-bollar, nazihälsningar och nakna män med black face.” Sanningen att säga var det högst obetydligt av den varan. Nogsamt undvek ETC att t ex nämna det omfattande inslag av konst som behandlade kvinnoförtrycket i mellanöstern. Inget intresse visade heller för den fängslade regimkritikern Alesh Pushkin. Men det är lätt att förstå: ETC ville ha vår tids mest sexiga inslag. Kittlande.

Lars Vilks


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.