MOHAMED OMAR: ”Mannen som ville bli neger”

| 10 september, 2021

Sigge Strömberg (1885-1920) var en numera bortglömd författare, journalist och tidningsman. På Wikipedia läste jag att Strömberg tillbringade en tid i Amerika och där tjänstgjorde på den svenskspråkiga tidningen Minneapolis Veckoblad 1904–1905.

Det står också att hans författarskap var präglat av tiden i Amerika. Jag tyckte att berättelsen jag läste, ”Två tjuvpojkar på skollov”, påminde om de amerikanska komedikortfilmerna ”Our Gang” från 1920-talet. De sändes i SVT:s jullovsmorgon under titeln ”Rackarungar” när jag var barn på 80-talet.

När jag tittade på Strömbergs bibliografi blev jag intresserad av titeln ”Mannen som ville bli neger och andra historier” (1915). Jag beställde fram boken på Uppsala universitetsbibliotek…

Mohamed Omar

Läs i Det Goda Samhället


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.