KLANKRIGET I LUND: “…polisen vill nu sköta arbetet själva, utan att använda sig av medlare”

| 11 september, 2021

Brott ska alltid lagföras, inte bortses ifrån och istället leda till medling mellan kriminella klaner. Då har vi ett parallellt rättssamhälle. Ett samhälle där också vissa slipper straff efter utförda brott.

Kvällsposten skriver:

“Den ena släkten har tidigare kopplats till medling i kriminella konflikter – men polisen vill nu sköta arbetet själva, utan att använda sig av medlare.

Filmer från händelsen där över 50 personer drabbade samman vid sjukhuset i Lund kommer att leda till gripanden, menar polisen.

Trots att ett 50-60-tal personer drabbade samman i det mest omfattande av de tre bråken under måndagen, det utanför sjukhuset i Lund, sitter ingen person frihetsberövad. Den 22-årige man som tidigare i veckan satt anhållen misstäkt för bland annat grov misshandel har släppts och är inte längre misstänkt för brott.

Liknande konflikter, både i Skåne och på andra platser i Sverige, har tidigare löst med hjälp av medling – en tredje part som åtnjuter båda sidors respekt kallas då helt enkelt in för att leda en dialog och nå en kompromiss mellan de två släkterna. 

Personer från ett av de klannätverken som var inblandade i bråket i måndags har själva varit aktiva i medling i kriminella miljöer, enligt handlingar Kvällsposten tagit del av.

Det har bland annat skett genom en undergruppering till det kriminella mc-gänget Satudarah, som kopplas till klannätverket, en undergruppering med namnet Konsult inom Konflikt.

– Det är en del av deras affärsidé. De är kopplade till Saturdarah. Man dyker upp som en räddare i nöden för att hjälpa en motpart att fixa något och så tjänar man pengar på det givetvis, säger Patrik Andersson, chef för polisregion Syds underrättelsesektion. 

– De kan vara konflikter mellan individer eller grupper. Det kan handla om affärer i gråzonen och så går de in, där de känner både den som fått ett hot och den som hotar. Sen, mot en viss summa, så ser man till att konflikten stabiliseras.”

Kvp


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.