Skjutvåldet ökar i Sverige. Hur ska utvecklingen ändras så att personer som Tanja Johansson kan känna sig trygga och säkra där de bor?

| 13 september, 2021

På SVT Nyheters sida intervjuas en av de som är boende i Högsbo i Göteborg om de återkommande skjutningarna i stadsdelen. Det är en kvinna vid namn Tanja Johansson som berättar hur hon fått fly med sin fyraåriga dotter när kulorna vint i luften.
Hon berättar att hon lyfter upp sin fyraåriga dotter och springer. Det är mitt i sommaren och Tanja har precis gått på semester. På frisörsalongen de precis gick förbi skjuts en man i 25-årsåldern till döds i frisörstolen av två maskerade män. Skotten ekar bakom dem. Det är andra gången hon hamnar nära en skottlossning.
Hon säger: “Den här gången blev jag ganska skraj för nu var det ännu närmare min dotter.”

Och enligt den granskning som SVT Nyheter nu gjort så visar det sig att det i år har skjutits 24 gånger i Västra Götaland fram till september. Det är i genomsnitt tre skjutningar i månaden, enligt statistiken är detta dock något mindre än förra året då genomsnittet låg på 3,75 skjutningar i genomsnitt per månad. Tre fjärdedelar av skjutningarna i Västra Götaland sker i tätbebyggt område visar polisens statistik för perioden januari till september i år. Så Tanja Johansson har all rätt i att vara rädd, men hon säger att trots att hon varit i närheten av två av dem så vägrar hon låta det som sker förstöra hennes liv.

Men vad gör politikerna åt denna mörka statistik?
Vad har Morgan Johansson gjort annat än att säga att regeringen arbetar för fullt med att uppfylla sina löften som deras 34 punktsprogram som presenterades den 24 augusti i år. Det efter att polisens siffror visat att andelen skjutningar i tätbebyggda områden har ökat de senaste tre åren.
Varför har då inte regeringen presenterat ett program för att få stopp på dessa skjutningar innan?
För det är ju inte bara i Högsbo i Göteborg det skjuts hej vilt, under augusti blev tio personer ihjälskjutna i olika områden i Sverige.

Enligt uppgift från polisen markerar det en blodigaste månaden hittills i år. Och sedan 2018 har 169 personer dödats av skjutvapenvåld i Sverige. Det är en dyster statistik att läsa, och det är ett dystert eftermäle av regeringen Löfvens oförmåga att få bukt och stifta lagar som kunnat stoppa detta. Samtidigt har riskerna för att oskyldiga ska drabbas också mångfaldigats enligt tidigare studier. Amir Rostami, docent i kriminologi, studerar den organiserade brottsligheten i Sverige och är föga förvånad över ökningen. Han säger att personer som vet om att de har en hotbild är svårare att hitta. Därför stoppas inte gängen av risken för tredje person att träffas av skott.

Han säger: “Man försöker komma åt personerna när de inte är beredda, när de sitter i en bil, när de äter på en restaurang, när de rör sig på ett torg. Av den anledningen blir de allmänna platserna där man hittar sina fiender.”
Och i den studie som som nämns ovan har det mellan åren 2011-2020 varit 36 grova våldsbrott där minst 46 utomstående skadats eller skjutits till döds i Sverige. Och under de senaste tre åren har dödsiffrorna ökat kraftigt.
Kriminiologen Joakim Sturup säger: “Vi kan se att under de första tre åren under den här tidsperioden hade vi fyra utomstående personer som skadades eller avled. Och under de senaste tre åren har vi 24 personer som har avlidit eller skadats till följd utav de här händelserna.”

Så jag skriver än en gång, hur har regeringen Löfven skött denna situation med det ökande vapenvåldet?
Och hur går det för förtroendet för rättssamhället när det sitter en handlingsförlamad regering som regeringen Löfven?
Amir Rostami säger: “Den stora risken jag ser är att människor tappar tilliten för statens förmåga att upprätthålla ordning och säkerhet. Om du har en granne som har blivit mördad, om du känner någon som varit oskyldig och drabbats av det här, hur skulle du känna dig?”
Ja, det är kanske något som Morgan Johansson skulle ta och fråga dem som blivit drabbade?

Han har ju i och för sig blivit “ställd utmed väggen” en gång då faren till de två barnen som skottskadades i Visättra i Flemingsberg frågade honom vad han och regeringen tänkte göra.
Men vad för svar fick fadern då?
Jo, en massa nonsens om de 10 000 fler polisanställda och om att regeringen höll på att ta fram ett program om att göra landet säkrare.
Men inte fick den pappan eller något annat konkret svar av den gode Morgan Johansson.
Men det var väl inte heller någon som förväntade sig det heller av en person som skyller ifrån sig på tidigare regeringars politiska beslut?

Hur Sverige ska ta sig igenom detta vill jag inte ens försöka reda ut, men en sak står klart för mig är att om Sverige får ytterligare en sådan regering som regeringen Löfven så går vi mot en ännu mörkare framtid. Vad landet behöver är att vi får en stark regering som vill och vågar ändra lagarna så de inte skyddar de kriminella. En regering som vågar och vill ställa de kriminella till svars och som verkligen ökar den svenska poliskåren och deras budget så att de kan gripa och lagföra alla de som fortfarande inte är dömda för grova kriminella handlingar de gjort sig skyldiga till. Och så går det inte med en fortsatt vänsterorienterad regering, då behövs det en ändring av vilka som styr Sverige.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/mamma-och-dotter-nara-tva-skjutningar-bara-i-ar?fbclid=IwAR0a4O-jDYgE6um2qjaxjdZT_CAQ9OzMGotIIUF51wyCxNBwlixL47K7MEI
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/andelen-skjutningar-i-tatbebyggda-omraden-okar
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-studie-visar-okning-av-utomstaende-personer-som-drabbas-av-gangvald
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/pappan-till-de-skottskadade-barnen-i-flemingsberg-det-ar-samhallets-fel
https://www.regeringen.se/regeringens-politik/ett-tryggare-sverige/34-punktsprogrammet-regeringens-atgarder-mot-gangkriminaliteten/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Skjutvåldet ökar i Sverige. Hur ska utvecklingen ändras så att personer som Tanja Johansson kan känna sig trygga och säkra där de bor?

 1. Anders

  Kom ihåg att det är Reinfeldts fel.
  Det har Löfven räknat ut .
  Å då ere så.

  Svar
 2. Carl den 12

  Att skydda kvinnor och barn, är första prioritet i ett riktigt och rejält land, där säkerheten sedan länge är ett politiskt svek av brutna löften, att skydda sina medborgare💔

  Att se barnfamiljer, ungdomar och pensionärer gå förbi på gatan i dagsljus medan drogförsäljningen är i full gång, bland kriminella som oftast är beväpnade, kan man inte kalla ett tryggt samhälle🤔

  Calle ser politiker som kräver att vi som arbetar, gör rätt för oss och allmänt sköter oss ska betala höga skatter, ska inte vi kunna KRÄVA ett tryggt land tillbaka❓❓❓

  Sverige ska INTE vara ett land, som gynnar och ger kriminella makten, till att den allt grövre brottsligheten tar över samhället❗❗❗

  Lås in, skicka tillbaka och visa vilka det är som bestämmer istället, för här i Sverige ska man kunna vara trygg på gator, torg och i sin vardag, det är vad Sverige ska stå för🇸🇪

  All min Omtanke och Kärlek, går till kvinnan och hennes barn❤

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.