Stort coronautbrott på äldreboende i Hagfors kommun – minst två döda

| 14 september, 2021

Minst 11 nya varianter av coronaviruset har nu upptäckts! Enligt vaccinforskaren Ali Mirazimi tyder mycket på att Deltavarianten kommer ta över. 

Någonting är inte vad det ska vara. Efter två mutationer har man lyckats få fram vaccin som i bästa fall är verkningsfulla i 50 procent av fallen. Det vill säga hälften av de som tar andra sprutan får ett tillfälligt skydd. 

Om Deltavarianten “tar över” ska man då ta sin tredje spruta? Är den lika “lyckosam” som den andra alltså inte var? Vad är det de skjuter in i våra armar? Vad kommer härnäst? Ytterligare en  variant med ytterligare ett nytt vaccin? 

Nu har i alla fall två personer på ett äldreboende i Hagfors kommun avlidit i sviterna av covid-19 och ytterligare två vårdas på sjukhus. Socialchefen tycker att det är jättetragiskt. Jag förstår henne, hon känner sig säkert lika maktlös som alla andra. 

Samtliga av de smittade personerna uppges vara fullvaccinerade och som ett brev på posten kommer en ny mutation. Jag har under mina 70 år endast upplevt en mutation och det var 1959/1960 när influensan Hongkong kom tillbaka ett år senare i muterad form. Nu var den betydligt mildare än dagens hopkok men idag har man bättre kunskap i hur virus kommer till – och kanske också var. 

De första coronafallet på äldreboendet upptäcktes den 3:e september och sedan dess har läget snabbt förvärrats. I fredags, den 10:e september, hade tolv av de boende och tio i personalen bekräftats vara smittade. Ytterligare fall har upptäckts under helgen, och trots att samtliga av de insjuknade uppges vara fullvaccinerade har sjukdomen lett till två dödsfall. Dessutom har två personer fått så pass allvarliga symptom att de är i behov av omgående sjukhusvård.

Samtliga av de insjuknade har varit fullvaccinerade. Vaccinet uppges ge ett bra skydd mot covid-19 men svårt sköra individer kan ändå komma att dö av sjukdomen. Det hela verkar i mina ögon vara ett lotteri. 

Från äldreboendet låter man meddela att man har en pågående pandemi. Det är väldigt viktigt att ha det i åtanke. Vaccinerna mot covid-19 har “god effekt” mot svår sjukdom och död. Men de är inte hundraprocentiga. Och det är väldigt tråkigt att personer smittas. Och det är väldigt tråkigt att människor dör även om man är vaccinerad. 

Vaccinet/vaccinerna verkar vara ett jippo med dödlig utgång. Nu är vi inne på andra eller tredje mutationen och för var gång krävs det ett nytt vaccin som tas fram på rekordtid och för var gång blir effektiviteten sämre. I denna mutation får man kanske räkna med mindre än 50 procents effektivitet. Det är i och för sig högre odds än att vinna på hästar eller stryktipset men det känns ändå inget vidare tryggt. 

Regionens smittskydd har inlett en undersökning för att ta reda på vilka orsaker som ligger bakom coronautbrottet. 

Text: Jan-Ove Malmgren, 2021-09-13

Källa: NWT

Bild:Corona

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.