Juristen: Så kunde cementkrisen avvärjts – staten förhalade i sex år

| 17 september, 2021
Bild: Mostphotos, Henrik Montgomery / TT

“I Norvijaur, Jokkmokk, finns norra Europas största kalkstensfyndighet. Bolag har visat intresse för att bryta, men har tvingats vänta i sex år på någon form av besked. ”Staten får inte göra så här”, säger juristen Claes Sjölin till TN.

Under sommaren lamslogs hela det svenska näringslivet när Cementa fick avslag på sin ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland. Men istället för ett abrupt stopp redan i slutet av oktober meddelade regeringen att Cementa får tillstånd för kalkbrytning på Gotland i ytterligare åtta månader efter den 31 oktober, förutsatt att en förändring av miljöbalken genomförs. Cementkrisen är därmed bara pausad, menar kritiker.”

Läs i tidningen näringslivet


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.