Hans Sandin: ”Höjda bidrag kan inte rädda det svenska pensionssystemet” Vad har regeringen gjort i 7 år?

| 18 september, 2021
Foto: Henrik Montgomery/TT

Pensionssystemet är ett sjunkande skepp som inte kan tätas med plåster. Nu krävs ett politiskt ledarskap.

Tanken är att allmän pension och tjänstepension ska ge minst 70 procent av tidigare förvärvsinkomst. Målet nås inte och vi avlägsnar oss från det.

Den allmänna pensionen har fallit med 41 procent.

Och det nås inte via höjt bostadstillägg som regeringen nu föreslår i statsbudgeten. Pensionsavgiften måste höjas för att återupprätta försäkringsidén, skriver Anders Johansson och Håkan Svärdman.

I dag, fredag, sker de första utbetalningarna av det nya pensionärsbidraget, det så kallade inkomstpensionstillägget.

Knappt hälften av alla 2,1 miljoner pensionärer berörs. Som mest kan 600 kronor per månad före skatt utbetalas. Att pengarna behövs råder det knappast något tvivel om, däremot är det oerhört tveksamt om fler bidrag är den rätta vägen för att stärka pensionärernas ekonomiska villkor och det svenska pensionssystemet.

Bortsett från att bidraget ligger helt i strid med livsinkomstprincipen för det allmänna pensionssystemet är det också otillräckligt för att kompensera för pensionsfallet som har pågått sedan 2005, visar rapporten ”Pensionärernas plånböcker” som publiceras i dag av försäkringsfacket Forena.

Samtliga pensionsinkomster har minskat med 29 procent och kvinnor får en pension under gränsen för låg ekonomisk standard. När vi använder inkomstmåttet nettoinkomst från pension kan en minskning av kompensationsnivån på 29 procent konstateras när årskullarna 1938 och 1953 jämförs. Det vill säga från 73 till 52 procent av inkomsten före pensioneringen.

Hans Sandin

DN


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Hans Sandin: ”Höjda bidrag kan inte rädda det svenska pensionssystemet” Vad har regeringen gjort i 7 år?

 1. Anderssonskan

  Finns bara ett alternativ, och det är att rösta bort de som är skyldiga till raset .
  Våra pensionärsföreningar verkar lika insyltade som Sossarna till den ruttna utvecklingen .

  Svar
 2. Carl den 12

  Lära sig bli kriminell, kan ju vara en väg att gå när man väl står där, som pensionär och pensionen går jämt upp med hyran på ens bostad🤔

  Calle tycker sig se, att vi tyvärr går mot ett allt mer laglöst samhälle där Sveriges brottslingar har tagit över makten.
  Det är vad Reinfeldt och Löfven’s regering har bidragit till och tar inget som helst ansvar, för hur dom har lyckats förstöra ett helt land, vårat gemensamma hem😭

  Hur kommande regering, år 2022 ska kunna kompensera Gott Folk som arbetar, arbetat och skött sig, är och förblir en gåta❓❓❓

  Ekonomisk Trygghet för pensionärer och Tryggheten i samhället på gator och torg, är ju inget M och S direkt prioriterar och kommer bli ihågkomna för❗❗❗

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.