Hur säkra är elbilarna när GM avråder elbilsägare att parkera nära andra bilar

| 19 september, 2021

Hur säkra är elbilarna egentligen och då speciellt Chevrolet Bolt?
Att man kan fråga sig detta är för att tillverkaren Chevrolet varnar ägarna till denna bil att hålla minst 15 meters avstånd till andra parkerade bilar då batterierna plötsligt kan fatta eld. Chevrolet inte bara uppmanar Bolt ägare till att hålla avstånd på parkeringsplatser utan även att så gott det går ställa sig på öppna ytor, för att inte antända närliggande byggnader, samt att i parkeringsgarage välja översta våningsplanet. Bolt ägare har även innan också fått uppmaningar från Chevrolet att inte ladda batteriet mer än till 90 procent, och helst inte ladda ur batteriet för mycket.

De ska helst inte bruka bilen om kvarvarande räckvidd understiger 11 mils körning. Och sedan länge är det ett “no, no” att ladda bilen i ett garage över natten. Laddas bilen i en carport så ska den efter direkt efter avslutad laddning tas ut under bar himmel.
Så hur säkert låter detta, är det en bil som överhuvudtaget borde få säljas?
Men hur ser det ut med övriga elbilstillverkares uppmaningar till sina kunder och elbilsägare?
Har de liknande restriktioner för sina bilägare?
I Chevrolet Bolts fall så skyller man på batterierna från LG Chem, som tillverkat de instabila batterierna.

Som tur är så har det i Sverige inte sålts några Chevrolet Bolt, inte ens som det europeiska varianten Opel Ampera-e som bara såldes i ett fåtal länder så som Tyskland, Schweiz, Nederländerna och Norge. Opel Ampera-e finns heller inte kvar på marknaden som ny utan bara som begagnad.
Men har Opel kontaktat ägarna av dessa att deras bilar kan fatta eld spontat, eller det kanske inget de talar högt om?
Dock är det ju inte bara batterierna i Bolt och Ampera-e som fattat eld.

Vi alla har nog hört om att även andra elbilar fattat eld och inte bara under laddning utan även under färd, så hur säkra är elbilarna?
Omni rapporterade den 2 juli i år hur en Tesla Model S Plaid fattade eld under färd. Detta tre dagar efter att ägaren fått bilen levererad, rapporterar Reuters. Vid den branden hade föraren stora svårigheter att ta sig ur bilen då de elektroniska dörrarna slutat fungera. Via sin advokat ber nu bilägaren, som som till slut lyckades ta sig ur fordonet, att modellen ska stoppas. Ägaren har också pekat ut flera brister och risker med den nya modellen som lanserades i juni.
Så än en gång hur säkra är elbilarna?

Räddningstjänsten säger att även om det inte är vanligare med bränder i elfordon än andra fordon, ställer de nya krav på hur räddningstjänsten behöver agera vid en släckinsats. Vid eld i batterierna bildas giftiga gaser och vid en så kallad termisk rusning i batterierna krävs det mycket vatten för att kyla ner dem. Och räddningstjänsten säger att sådana bränder är ett riskmoment för deras personal. Förutom att batterierna producerar giftiga gaser som vätefluorid vid brand kan även själva spänningen från batteriet i sig utgöra en fara, och batterier som varit involverade i en brand riskerar att återantändas under en lång tid efter att branden är släckt.
Är detta något som låter säkert i en bilägares öron?

Så jag frågar mig hur sådana fordon överhuvudtaget kan bli godkända ur trafiksäkerhetssynpunkt eller för den delen brandsäkerhetssynpunkt?
Och hur kan det tillåtas att där finns laddstationer för elbilar i underjordiska garage mitt inne i städerna, för vad händer om det börjar brinna i ett sådant garage, går en sådan brand att släcka och behöver närboende evakueras bort från de giftiga gaserna?
Ska det krävas dödsfall av räddningsarbetare eller förare innan dessa bilar beläggs med förbud att använda och tillverkas?

Eller är har det gått så långt att det är miljöorganisationerna och miljöpartierna runt om i världen som bestämmer dessa frågor?
Och on så är fallet, vad vet de om elsäkerhet eller om vilka giftiga gaser som kan bildas vid en brand?
Alla dessa frågor borde få ett svar innan fler av dessa elbilar kommer ut på på våra vägar, för det handlar om allas säkerhet både som förare men också som boende där det parkeras elbilar. Men för miljöorganisationerna och för miljöpartierna i vår värld så verkar det som vi nu ska vara försökskaniner som är en förbrukningsvara.
Ska vi som konsumenter tillåta detta eller ska vi sätta oss till motvärn?

https://teknikensvarld.se/nyheter/bil-och-trafik/elbil-laddhybrid/gm-avrader-elbilsagare-att-parkera-nara-andra-bilar/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.