Hur behandlar kommunerna våra äldre äldre?

| 21 september, 2021

Hur många äldre äldre lever i samma situation i Sverige som den 95-åriga Olle?
Jag vill frågar om detta är ett humant levnadsöde att råka ut för i hans ålder?
Skulle de höga kommunpolitikerna i Östhammars kommun vilja leva som denna gamla man?
Jag skulle vilja ställa frågan till någon av dem eller någon av dem som står för hemtjänsten i den kommunen. För som jag ser det hela är det inget annat än vanvård som den 95-åriga Olle utsätts för.

Det här är min vän Olle 95 år. Han bor i en marklägenhet i Österbybruk. Olles mamma lämnade honom när han var liten. Pappan gifte om sig och Olle fick elva småsyskon. Som äldst fick han tidigt bidra till familjens försörjning och började jobba i skogen som 13-åring. Han blev kvar som skogsarbetare, ett tungt och farligt arbete, ända till sin pension. Det blev Olle som fick stanna hemma och ta hand om de minsta syskonen medan de äldre gick på dans och skaffade partners. Så Olle förblev ogift och barnlös medan syskonskaran växte upp och fick egna familjer. Tills för några år sedan bodde han i ett litet släkttorp några km utanför bruket.

Där skötte han inte bara sig själv, sina katter och hundar och fina trädgård, utan ställde alltid upp för grannar och vänner. Innan fritids grannarna skulle komma körde han exempelvis dit och skottade bort snön med sin traktor. Till slut kom krämporna ifatt och Olle sålde torpet och fick en fin lägenhet i byn. Redan för tjugo år sedan skulle han operera ett besvärande bråck, en följd av tunga lyft i skogen, men hans hjärta stannade så operationen fick avbrytas och återupplivning sattes in. Sedan dess har han fått dras med sitt bråck och ingen av hans vårdansvariga bryr sig fast utveckling och teknik gått framåt. Olle, som är fullt alert i tanken, vill inte klaga eller vara till besvär.

Men han ringer till mig när smärtorna och obehagen av bråcket blir för svåra. Jag förstår inte varför inte de som träffar honom dagligen och är satta att se till att han mår bra och får den vård han behöver, inte gör det. Hemtjänstpersonalen är nog snäll men vad hjälper det när de inte pratar svenska, i alla fall inte en svenska Olle förstår. Ska han ha mer hjälp så förväntas han själv ta reda på hur det ska ske och vem som har ansvaret. Cheferna vill inte ta till sig att Olle hör dåligt och synen börjar nu svikta ordentligt och han har svårt att se knapparna på telefonen, så han klarar inte det. Dator har han aldrig haft.

Nu ska man dessutom klippa kopparkablarna, men ingen tänker på att Olle behöver en mobil med stora knappar för att kunna ringa sina vänner. Han har inga anhöriga som kan föra hans talan. Olle är undernärd. Visst kommer hemtjänsten med matlådor men det är ofta starkt kryddad mat som han inte kan äta då det förvärrar hans magsår. I fängelserna tar man gisslan om det inte serveras halalmat och i skolorna kräver var och varannan elev specialkost. Men Olle älskar vanlig svensk husmanskost och efterfrågar inga spännande rätter. Han har lagat sin mat själv i hela sitt liv, tills nu.
Får han ens nykokt potatis längre?

Olle har aldrig fått några bidrag eller legat samhället till last. Bortsett från att kroppen nu säger stopp så skulle han aldrig få för sig att ställa sig på bordet och slå i tallriken för att maten inte passar. Nu har bråcket blivit ännu värre. Bråckbandet hjälper inte tillräckligt och han berättar att han har lindat om en rem. Hur är de möjligt att de som han faktiskt betalar själv, inte ger honom den hjälp han nu behöver. Politikerna hävdar ofta att Sverige är ett rikt land så vi har råd att hjälpa hela världen. Men Olle då, som är en av alla som byggt upp vårt välstånd? Varför får han inte hjälp med bråcket, hörseln, synen och hjälpmedel? Och varför måste han svälta i detta rika land.

I kylskåpet står halvfulla matlådor med mat han inte kan äta. I ICA-butiken några hundra meter bort finns färdigrätter med husmanskost. Är det för mycket begärt att Olle ska få hjälp att koka potatis och få en god kalops med sås? Olle skulle vilja komma ut och besöka sitt gamla torp och andra platser där han bott och växt upp, men sådan lyx är väl inte en gammal svensk förunnat.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=812595036080003&id=100019885422577

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Hur behandlar kommunerna våra äldre äldre?

 1. Christer

  “Sådan är socialismen
  Sådan är den armes lön
  Det är de rikas paradis , men
  Ingen hör en fattigas bön .”
  Sjöng Fred Åkerström för många är sedan .
  Han såg tidigt vad sossarna gick för.
  Nu är vi där .

  Svar
 2. ulf

  I dag finns ingen kvar i rö(S)tköparpartiet som har förmåga att känna skam för den utveckling och samhälle man skapat…..verkligheten och dess befolkning är bara till besvär.Tack Löfven och övriga ynkryggar 🙄🙄 ni är en människosort för sig.🤢
  ” O fröjd,svält förnöjd,du får mat i himmelens höjd ”. Lögnhal(S)politikens socialistiska kärna.🤯

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.