Flera döda efter smittoutbrott på äldreboende – regionen kan inte kräva uppgifter om vaccinationer

| 23 september, 2021

Totalt åtta personer har avlidit efter ett större coronautbrott på ett äldreboende i Överkalix.

Merparten av de boende var dubbelvaccinerade, enligt kommunen som misstänker att smittan har kommit utifrån. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt tycker det är väldigt tråkigt.

Det första fallet konstaterades den 3 september och därefter har ett 30-tal personer, både boende och personal, insjuknat och åtta boende har dött. Några nya fall har inte upptäckts sedan den 13 september

På äldreboendet tycker man att det är ”Oerhört tråkigt”. Det är nog det minsta man kan säga. Rent för jäkligt ligger annars bra till.

Nu får man testa alla de som jobbar i omsorgen i kommunen. För att mildra effekten av det inträffade uttrycker man att vi måste alla komma ihåg att vi fortfarande är i en pandemi. Så här i efterhand kan man kanske tycka att de varit naiva – för att tala politikerspråk.

Alla som jobbar med och besöker gamla och “sköra” måste fortsätta att vara försiktiga – ser till att man vaccinerats och förstås inte träffar de gamla om man har symtom.” Fortsätta? Det verkar som om man tidigare inte haft någon koll alls.

I samband med det första dödsfallet uppgav Region Norrbotten att det handlade om en ovaccinerad äldre person – något som tillbakavisades av dennes anhöriga.

Vaccinationsviljan hos personalen har varit mycket god men tydligen är det så att man som arbetsgivare inte kan kräva in uppgifter om hur enskilda anställda valt att göra.

– Majoriteten av alla brukare och anställda på äldreboendet är vaccinerade men vi har ingen statistik på vaccinationsgraden. Vi vet inte om det är deltavarianten det handlar om, men vi tror i alla fall att smittan har kommit utifrån, säger socialchefen Jenny Liljebäck.

En tanke som slår mig är, var skulle smittan annars komma från? En annan tanke är att med tro kommer man inte långt.

Jenny Lijjebäck vill inte kommentera hur många på äldreboendet som varit fullvaccinerade.

Kommunen uppmanar anhöriga att fortsätta undvika att besöka särskilda boenden för äldre.

Åke Johansson för Projekt Sanning 2021/09/23
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/eE5Q1Q/flera-doda-efter-smittoutbrott-pa-aldreboende
Genrebild från ett äldreboende. Foto: TT

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.