Hur stor är vaccinationseffekten på antalet döda sedan årsskiftet? Från 1 avliden per 70 bekräftade fall till 1 per 500!

| 23 september, 2021

Vaccinationseffekten kan vara ett mått på hur många färre som drabbas av allvarlig sjuklighet och dödlighet. 

Dvs i förhållande till situationen före vaccination påbörjades i en befolkning.

Sedan årsskiftet har många i samhället successivt vaccinerats mot ‘corona’, men det finns fortfarande många som är ovaccinerade av olika skäl (t ex hälsoskäl, ovilja och vägran).

Men den kritiska frågan är hur effektiv vaccinationen hittills har varit. Det finns flera sätt att ‘räkna’ på detta (HÄR) varav ett ‘enkelt’ sätt visas nedan.

En ‘överslagsräkning’ på vaccinationseffekten kan baseras på förhållandet mellan antalet bekräftade ‘coronafall’ och antalet ‘coronadöda’ (dvs före/efter vaccination av en befolkning) enligt Folkhälsomyndighetens databas (HÄR).

Notera att en sådan beräkningsgrund INTE är ‘allsmäktig’ eller ‘fulländad’, men den ger en ‘fingervisning’ om effekten på dödligheten i en befolkning som vaccineras mot en potentiellt livsfarlig smitta såsom ‘corona’.

Överslagsräkningen ‘ger vid handen’ att vaccinationseffekten är 7 gånger (HÄR). 

Det innebär att 7 gånger färre avlider i förhållande till antalet bekräftade fall.

Dvs EN istället för SJU avlider sedan vaccinationer påbörjades vid årsskiftet till dags dato.

Det är dock ‘en sanning med modifikation’, då det finns fler smittade  i samhället än bekräftade fall. Oavsett så ger ‘överslagsräkningen) en tydlig indikation om vaccineringen har haft effekt på dödligheten eller inte. Samma överslagsräkning kan göras för sjuklighet (dvs behov av slutenvård och intensivvård) som ‘i runda slängar’ minskar i samma storleksordning.

Poängen är att på ett enkelt vis synliggöra vad som hade kunnat inträffa om det INTE funnits godkända och tillgängliga vaccin för att ta kontroll över händelseutvecklingen gällande smittspridning av ‘corona’ och relaterad sjuklighet samt dödlighet i samhället.

Dvs en uppskattning ‘mellan tummen och pekfingret’ påvisa att vaccination mot ‘corona’ har ‘räddat’ många liv (dvs färre avlidna).

En självklarhet kan man tycka, men INTE för alla (t ex HÄR).

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.