Oljeverket i Karlshamn bränner 140 000 liter olja i timmen – det kostar att stänga ner fungerande kärnkraftanläggningar

| 23 september, 2021

Det gamla oljeverket i Karlshamn har de senaste veckorna körts från morgon till kväll – trots att det fortfarande råder sommar. Sammanlagt bränner verkets två block 140 000 liter olja i timmen.

– Det är inte optimalt, säger Torbjörn Larsson presschef på Uniper som äger verket. Nej, det kan man verkligen inte säga – om man är klimatkramare vill säga.

Karlshamnsverket används i dag främst som en reservanläggning under årets kalla månader. De senaste veckorna har verket eldat på rejält, förra veckan var det igång fem dagar, veckan innan dess fyra. En sådan frekvent användning har inte förekommit på tio år, enligt presschef Torbjörn Larsson.

Karlshamnsverkets två block förbrukar vardera omkring 70 000 liter olja i timmen när det går för fullt. Under tre av dagarna kördes båda blocken, de övriga användes ett av dem. Larsson vill dock inte avslöja exakt hur många timmar verket var igång under dagarna. Måhända styrs Larsson av en politisk korrekthet.

Anläggningen har varit igång av det enkla skälet att det råder brist på planerad elproduktion i södra Sverige. Det hänger med största sannolikhet ihop med att Miljöpartiet lät stänga ner ett fullt fungerande kärnkraftverk vilket också Torbjörn Larsson menar när han påpekar att Sverige har stängt ner 6 av 12 kärnkraftsreaktorer vilket givetvis får en påverkan på elförsörjningen.

Efter de senaste veckornas eldning har Karlshamnsverket nu stängt för planlagt underhåll. Mellan den 16 november och 15 mars har Svenska kraftnät ett avtal att använda verket som reservanläggning. Hur mycket den kommer användas under den perioden går inte att förutspå, säger Larsson.

Man kan undra hur staten kommer att agera här. Ska vi rotera elen och stänga av vissa regioner efter ett rullande schema t.ex. mitt i vintern? Det är skrämmande tyst från politikerhåll i alla fall.

Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz säger att situationen visar att Sverige behöver mer kärnkraft.

Energiminister Anders Ygeman (S) säger att Moderaterna har helt fel i sin kritik. Anledningen till att Karlshamnsverket har kört för fullt den senaste tiden är att det är marknadsmässigt lönsamt. Enligt Ygeman saknar M också politiska förslag för att möjliggöra mer kärnkraft.

Som alla förstår leder ovanstående käbbel ingenstans.

Åke Johansson för Projekt Sanning, 2021-09.23
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/PoPbL0/verket-branner-140-000-liter-olja-i-timmen-inte-optimaltBild: Priset på el, öre/kWh per elområde
Priset på el, öre/kWh per elområde.
Foto: Johan Hallnäs/TT

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Oljeverket i Karlshamn bränner 140 000 liter olja i timmen – det kostar att stänga ner fungerande kärnkraftanläggningar

 1. Göran

  Ok, marknaden har företräde framför miljön. Intressant….Handen på hjärtat regeringspolitiker: hur allvarlig är klimatkrisen på en skala 1-10? Verkar vara Max 2.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.