Hans Sandin: Pensionerna skulle följa löneutvecklingen lovade man. Men vad blev det? 25 kronor i fickan!

| 24 september, 2021

ATP-systemet var ett kollektivt system riktat till individen, framvuxet ur en av den svenska arbetarrörelsens största och viktigaste klasstrider. Som sådant skapade ATP-systemet ett kontrakt mellan generationer. Det är just ur denna aspekt det nuvarande pensionssystemet visar sina allvarligaste brister och kan betecknas som det värsta sveket historiskt genom alla tider.

En viktig poäng i förarbetena var att pensionerna skulle följa löneutvecklingen. Men istället för att knyta pensionerna till just löneutvecklingen, knöt man dem till inbetalningarna i systemet. Detta är en av anledningarna till att systemet havererar och att den automatiska regleringen, ”bromsen” har slagit till och sänkt utvecklingen för pensionerna tre gånger och en fjärde är nog på väg.

Fem delar i ”pensionen” Det vi slarvigt kallar pension består av fem delar. Den allmänna pensionen, garantipensionen, bostadstillägget, efterlevandepensionen samt äldreförsörjningsstödet. Men det är endast den allmänna pensionen som är pension i ordets rätta bemärkelse, de övriga är bidrag.

Den allmänna pensionen. Denna del är den enda riktiga pensionen. Den är en försäkringslösning där pensionen baserar sig på summa inbetalningar under minst 40 års arbetsliv. Inbetalningarna till systemet för den allmänna pensionen består av två delar. Arbetsgivarna betalar 10,71% av bruttolönen i pensionsavgift och skattekollektivet står för 7% av bruttolönen genom att den individuella pensionsavgiften är helt avdragsgill mot skatten.

Detta innebär att en undersköterska, som idag är mitt i arbetslivet, kommer att ha tillfört systemet mer än två miljoner kronor innan hon går i pension och som hon bara får ut en liten del av vid pensioneringen, nämligen endast 40% av sin lön. Gör om pensionssystemet i grunden som man gjort i Norge.

Hans Sandin


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Hans Sandin: Pensionerna skulle följa löneutvecklingen lovade man. Men vad blev det? 25 kronor i fickan!

 1. Göran

  Initierade och bra artiklar av Sandin som förtjänar att uppmärksammas! Det jag hela tiden velat lägga till i artiklarna är att vi skall hålla ytterligare fyra partier ansvariga för detta svek. De fyra är M, C, L och Kd.
  Jag tycker det är särskilt värt att begrunda inför nästa års val.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.