Kommunen efter covid-19 utbrottet: ”Ringat in trolig smittkälla”

| 24 september, 2021

Åtta boende på ett äldreboende i Överkalix kommun har på kort tid dött i sviterna av covid-19 – trots att sju av åtta var fullvaccinerade. Sex av dem dog under samma vecka – och en trolig smittkälla har ringats in.

Bedömningen i nuläget är att man har gjort allt för att skydda de boende, och att all personal använt både munskydd och visir.

Man har delat upp personalen så att de som tar hand om de smittade inte kommer i kontakt med de som inte är smittade. Dessutom screenas både personal och boende regelbundet.

Information om sex av de åtta döda har framkommit. Det rör sig om fem män och en kvinna som dog inom loppet av en vecka.

Anhöriga till fem av de bortgångna vill inte kommentera dödsfallen, men hustrun till den sjätte säger att maken var dubbelvaccinerad med Pfizer. Trots detta fick han covid-19 – man har sagt att det var deltavarianten.

Totalt har ett 30-tal ur personalen och de boende insjuknat i covid-19.

En trolig smittkälla ringats in men man vill inte gå in på närmre detaljer. Tidigare har “man konstaterat” att smittan troligen har kommit utifrån.

Enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt kommer regionen att föreslå en utredning kring immunitet gällande det aktuella äldreboendet. Man kommer att gå ut och erbjuda de boende eller vid behov deras anhöriga om de vill vara med och undersöka detta. Det kan ge en viss indikation på hur bestående vaccineffekten är kvar då det är sex månader sedan man fick dos två.

Anders Nystedt säger också att om utredningen visar att immuniteten är dålig hos de boende så kan han komma att rekommendera en dos tre tidigare. Det är regionen som beslutar om det ska bli någon tredje dos, och de går efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Åke Johansson för Projekt Sanning 2021/09/24
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dnLXlw/kommunen-efter-aldreutbrottet-ringat-in-trolig-smittkalla
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.