Toppchef på myndighet begärs häktad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift

| 24 september, 2021

Under de tidiga morgontimmarna på måndagen greps en toppchef på en svensk myndighet av säkerhetspolisen misstänkt för spioneri. Enligt uppgift ska brotten skett under perioden 2012 till 2015 när mannen arbetade på Säpo och Försvarsmakten. Mannen, som är i 40-årsåldern, greps då i Mellansverige och anhölls senare. På torsdagen häktades mannen misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Innan mannen greps och häktades hade han enligt uppgifter i DN en hög position på en svensk myndighet där han bland annat ansvar för säkerhetsfrågor. Myndigheten är ännu inte känd och myndighetens presstjänst vill i nuläget inte lämna några kommentarer.

Enligt uppgifter till Expressen ska mannen ha arbetat som källdrivare på Säpo. En källdrivare är en person som ägnar sig åt att få fram uppgifter ur källor och att skaffa in nya uppgiftslämnare. Enligt chefsåklagare Per Lindqvist har brotten begåtts bland annat i Stockholm. Enligt hans cv på Linkedin så arbetade mannen för Försvarsmakten och Säpo under samma period. Från Säkerhetspolisens sida har det varit locket på i ärendet och de har varit fåordiga om tillslaget och vill inte heller kommentera mannens tidigare arbetsplatser.
Fredrik Hultgren, pressekreterare vid Säpo sade på torsdagen: “Det jag kan säga är att åklagaren har begärt en person häktad och misstanken rör grov obehörig befattning med hemlig uppgift.”

Innan i veckan informerades inrikesminister Mikael Damberg om insatsen. Men inte heller han vill yttra sig om ärendet.
Mannen greps för spioneri men efter torsdagens häktningsförhandlingar häktades mannen, på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Så brottsrubriceringen har ändrats. Utredningen i målet fortsätter på Säpo, under ledning av chefsåklagare Per Lindqvist vid riksenheten för säkerhetsmål. Mannens försvarsadvokat Anton Strand vill inte heller uttala sig i ärendet med hänvisning till förundersökningssekretess.
Han säger dock: “Min klient förnekar brott.”
Enligt obekräftade uppgifter ska mannen vara Iranier.

https://www.expressen.se/nyheter/toppchef-pa-myndighet-begars-haktad/?fbclid=IwAR2YzY2z4FFKDl9W8a4HATdNA5mRRx9crkA4fxziOeV2R3sAT8cA32IyGQo

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.