Sandra Mattisson Dahl: ska inte gå till att stoppa flyktingar!

| 25 september, 2021

 I dag är fler människor på flykt än någonsin. I klimatförändringarnas spår väntas siffran stiga ytterligare. En ny rapport från Världsbanken visar att 200 miljoner människor beräknas tvingas fly undan översvämningar och torka de kommande trettio åren. En bråkdel av dessa människor väntas söka sig till Europa, men de förhållandevis få som lyckas göra det ska mötas av medmänsklighet och rättssäkerhet. Allt annat är ovärdigt, skriver Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna i Aftonbladet.

Bah Kuhnkes debattartikel är ett svar på Tomas Tobés artikel: Varje år fattas fler än 500.000 utvisningsbeslut inom EU, men färre än var tredje person återvänder faktiskt till sitt hemland. Det är inget mindre än ett enormt misslyckande, och ett stort ansvar vilar på Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson och medlemsstaterna. Det är uppenbart att den europeiska återvändandepolitiken nu kraftigt behöver förstärkas och fler migranter behöver återvända, också i Aftonbladet.

Alice Bah Kuhnke svarar bland annat: Hur ska krigsdrabbade länder varifrån många flyr lyckas bygga stabilitet utan bistånd? ”EU är världens största biståndsgivare. 50 miljarder euro går varje år till att minska fattigdomen och främja den globala utvecklingen. Det är något vi borde vara stolta över och värna”.

-Jag noterar att EU ger 50 miljarder Euro i bistånd varje år. Det motsvarar drygt 500 miljarder svenska kronor, och en hel del av dessa pengar kommer från Sverige genom EU-avgiften. Utöver det ger Sverige 50 miljarder i direkt bistånd och de flesta andra utvecklade länder skänker också pengar. Sverige betalar också till FN som ger bistånd. Det är tusentals miljarder i bistånd varje år och det har hållit på i 60 år. 

1f4b0.png

”Bistånd ska motverka grundorsakerna till att människor tvingas fly, inte stoppa dem i dess strävan efter ett drägligare liv” skriver Alice Bah Kuhnke.

Jag undrar hur lyckat biståndet har varit, har dessa enorma pengar motverkar grundorsakerna till att människor flyr, hjälpt till självhjälp eller har pengarna förvärrat och gjort människorna passiva?

Sandra Mattisson Dahl


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.