Polisens larm om hot från Falkenberg: ”Värre än någonsin”

| 25 september, 2021

Polisens vardag i bostadsområdet Sloalyckan i Falkenberg består i att de får mottaga grova hot av boende, och de möts av våldsamma konfrontationer när de ingriper. Och vid gripanden får stora resurser kallas in för att undvika fritagningsförsök. Bilar sätts i brand och på gatan säljs droger öppet. Polisen säger att det är värre än någonsin.
Man frågar sig nu om denna situation överensstämmer med den som Mikael Dambergs eller Morgan Johanssons beskriver om hur det ser ut i bostadsområdena runt om i Sverige?
För enligt dem så ser det inte ut så här i de flesta bostadsområdena, utan detta måste vara ett undantag. Och måhända att situationen i Sloalyckan är ett undantag, men i så fall är undantaget det att bostadsområdet inte ligger i en storstad utan i en småstad.

En liten beskrivning av Sloalyckan, det är ett relativt litet lägenhetsområde nordost om centrala Falkenberg. Under flera års tid har polisen arbetat i området, under denna tid har konfrontationer eskalerat allt mer och mer.
Polisområdeschef Christer Bartholdsson säger: “Det är extremt mycket glåpord och öppen konfrontation.”
För Hallands Nyheter berättar han att han tittat på material från sina kollegors kroppskameror och han säger att attityden är ”värre än någonsin”. Det är riktigt uselt.”
Poliserna kallas för horor och svin. Personerna säger: ”Stick härifrån, här äger vi”.

Enligt Bartholdsson handlar det om en grupp på 20-30 unga män vars svansföring höjts rejält. När polisens närvaro ökar blir stämningen mer konfrontativ. Och han fortsätter med att berätta det händer att när vi omhändertagit en person att vi fått ta in stora resurser för att undvika fritagningsförsök. Bartholdsson jämför situationen i Sloalyckan med den som finns i vissa delar av till exempel Göteborg, en slags gängproblematik. Dock är den i Falkenberg en mer begränsad omfattning.
Han säger: “Det är en klick av unga vuxna män och så är det andra som kanske inte alltid delar deras uppfattning men som dras med.
Så då kan man nog med rätta säga att Sloalyckan är i ett förstadie till ett utanförskapsområde om det inte redan är ett sådant.

Berättelsen från Bartholdsson fortsätter med att flera misstänkt anlagda bilbränder har inträffat i området och det pågår även en tämligen öppen droghandel där.
Han fortsätter med att säga: “Det har det varit och det är det vi också försökt ge oss på på olika sätt. Vi har kamerabevakning till exempel men den är tyvärr inte heltäckande.”
Och enligt Bartholdsson så finns det även vapen i omlopp i bostadsområdet.
Han säger: “Vi har gjort många hundsök där och vi har hittat gatustridsmedel och annat.”
Han fortsätter sen att berätta att polisen jobbar aktivt för att få buk med problemet i stadsdelen genom att använda sig av någonting som kallas ”fasmetoden”.

Enligt Bartholdsson är polisen nu inne i fas ett och det innebär i princip att man stabiliserar ordningsläget i området och vi har i princip nolltolerans för alla former kränkningar och hot mot vår personal. Vi skriver på allt och agerar på allt så fort det finns juridiskt möjlighet. Det innebär också att man höjer temperaturen lite i den här fasen. Och parallellt arbetar de mycket med fastighetsbolaget och Falkenbergs kommun men det är mer på lång sikt.
Han säger: “Men när det är så pass fientlig stämning måste polisen arbeta på ett särskilt sätt.”
Han medger också att det är obehagligt att åka till Sloalyckan.

Han säger till sist: “Det är det ju naturligtvis obehagligt och man får agera utifrån det. Man skickar inte fram samma personer hela tiden utan man växlar och blir någon särskilt utsatt så plockar man in dem i bakre ledet och växeldrar.
Men nu frågar man sig hur denna situationen kunnat uppstå?
Hur kan 20-30 unga män ta över ett bostadsområde utan att kommun eller myndigheter förrän nu börjat göra något?
Är det samma visa i Falkenberg som det är i Göteborg, att det är och har varit en tystnadskultur bland cheferna på de kommunala bolagen?
För i så fall är det inte bara bostadsområdet som behöver städas upp, utan även inom de kommunala verksamheterna,

https://www.expressen.se/gt/polisens-larm-om-hot-varre-an-nagonsin/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Polisens larm om hot från Falkenberg: ”Värre än någonsin”

 1. Sala

  Polisens feghet driver på gängens ambitioner att öka sin makt och sina territorier.
  Om någon någon gång skulle bli gripen visar rättsväsendet med åklagare och domare upp sin “snällism” och det hjälper inte mot den typ av människor som nu väller in i Sverige.

  Stoppa flatheten! Ta tag i buset på riktigt!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.