Sprängning/explosion i Göteborg, 25-tal skadade varav tre allvarligt

| 28 september, 2021

Strax innan klockan fem på tisdagsmorgonen gick ett stort larm ut i Göteborg då det skett en explosion som startat bränder i ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal. När polis, räddningstjänst och ambulans anlände till platsen så rådde panik bland de boende. Och fram till 10-tiden har över 20 personer har förts till sjukhus. De flesta med lindriga skador men enligt uppgift som P4 Göteborg lagt ut är tre kvinnor allvarligt skadade. Bland de 20 som förts till sjukhus ska även finnas en brandman.

Lotta Molander larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg säger: “Det är explosion och brand i en byggnad. Det finns en rökutveckling och det pågår livräddning i tre trapphus.”
Enligt officiella källor så är orsaken till explosionen och bränderna inte ännu känd, men enligt räddningstjänsten finns det inte någon ”naturlig orsak” till den. Polisen har startat en förundersökning i ärendet om allmänfarlig ödeläggelse, men denna kan ändras under utredningsarbetet som inte ännu kommit igång.

Under morgonen och förmiddagen har det varit en massiv insats på platsen. Enligt vittnen så har cirka 15 enheter från räddningstjänsten och 12 ambulanser har larmats till området. 24 personer har förts till sjukhus, uppger SOS Alarm. Sex personer med ambulans och 18 personer som uppges ha tagits om hand i en buss.
Platsen spärrades av i inledningsskedet och avspärrningarna har sen utökats. Polisen har även inlett en särskild händelse i ärendet, detta för att få större personalstyrka.

Under den tidiga morgonen så gick räddningstjänsten ut med ett VMA då röken låg tät i området och de ansåg den innehöll giftiga gaser som inte skulle andas in.
Ännu på morgonen har inte polisen ännu kunnat inleda någon teknisk undersökning på platsen då det fortfarande är brandhärdar i trappuppgångarna. Räddningstjänsten och kommunen har öppnat upp Saronkyrkan i närheten som uppsamlingsplats. Stämningen i den beskrivs som lugn men känslosam. Enligt uppgift befinner sig ett 50-tal boende i kyrkan.

En av dem som drabbats är Kristoffer, han berättade att han väcktes av sin sambo och kände då hur det skakade till.
Han säger: “Sedan så sa hon ”det brinner”. Då gick jag ut på balkongen och så var det ju svart rök som kom någonstans ifrån. Hela vårt trapphus var rökfyllt också. Så då kände jag att ”vi måste ut härifrån”, så vi tog handdukar över huvudet.”
När han och sambon sen kom ut i trapphuset så hörde de skrik från grannar. Han beskriver kaoset när alla försökte ta sig ut ur huset.

Han fortsätter med att säga: “Det var någon som skrek ute på gården. Det var ju att de bara försökte väcka folk. Det var mer eller mindre kaos. Folk stod och skrek och alla ville ju ut, och det var folk på balkongerna. Men jag tror att de har lyft ner folk från balkongerna med brandbil.
Vid 10.30 höll polisens presstalesperson Christer Fuxborg en kort pressträff utanför avspärrningarna.
Vid denna sade han: “Det kom ju in i morse som att något exploderar, vad det är för något eller hur många smällar, det får utredningen visa.”

Enligt Göteborgs Posten så arbetar nu polisen efter två huvudteorier, den ena är att det är en gasläcka och den andra är att någon placerat en sprängladdning i en port.
Christer Fuxborg säger: “Vi tror att någonting exploderat som inte har naturliga orsaker.”
Men vad detta ska ha varit är fortfarande vid 11-tiden inte känt.
Polisens hemsida har inte uppdaterat med någon ytterligare information om explosionen eller sprängningen sedan klockan 7 på tisdagsmorgonen.

Uppdatering: Strax efter lunchtid på tisdagen kom uppgifter om att en polis som vittnat i i uppmärksammade rättegångar bor på adressen, denna polis har hörts som målsägare i detta ärende.
Polismannen säger själv: “De kommer nog dra i alla trådar de kan för att reda i detta. De har ju inlett förundersökningar så får man se var det landar. Givetvis kommer man kolla på det spåret. Jag har varit och lämnat min redogörelse nu. Annars sätts ju alla upp som målsägande eftersom man inte vet vem som varit måltavla.”

Polisen meddelade också efter lunch att ytterligare en person en man i 50-årsåldern är allvarligt skadad, så förutom kvinnorna som är mellan 60-80-årsåldern och som jag tidigare skrivit är där nu fyra allvarligt skadade vid explosionen eller sprängningen. Polisen meddelar också att en teknisk undersökning av platsen kommer att ske så fort som branden är släckt. Under tiden håller de på med att knacka dörr och ta vittnesuppgifter. Men den tekniska undersökningen kommer nog att dröja då vittnen på platsen säger att rökutvecklingen fortfarande är intensiv strax efter lunch.

https://www.expressen.se/gt/just-nu-explosion-stor-insats-pa-platsen/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/explosion-i-goteborg-stor-insats
https://www.facebook.com/watch/?v=617948452708285&extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&ref=sharing
https://brottsplatskartan.se/vastra-gotalands-lan/raddningsinsats-goteborg-212230
https://sverigesradio.se/artikel/lasse-bor-granne-med-explosionen-vansinnigt-stor-small

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Sprängning/explosion i Göteborg, 25-tal skadade varav tre allvarligt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.