Den misstänkte bombmannen Mark Lorentzon hittad död vid Stenpiren i Göta Älv i centrala Göteborg

| 7 oktober, 2021

Strax innan klockan 8 på onsdagsmorgonen larmades polis, ambulans och räddningstjänst till ett initialt drunkningstillbud vid Stenpiren i Göta älv i centrala Göteborg. När räddningsstyrkorna anlände till platsen så visade det sig att personen var död. Kroppen bärgades och ganska snart därefter så fick “händelsen” en annan vinkel då den döde personen visade sig vara den internationellt efterlysta bombmannen Mark Lorentzon som jagats sedan explosionen på Övre Husargatan för en vecka sedan. Utredare som arbetat med utredningen efter explosionen förra veckan kopplades in och kriminaltekniker kallades till platsen. Enligt polisen misstänker de inget brott gällande fyndet av Lorentzon.

På platsen under morgonen och förmiddagen fanns en polispatrull i en polisbuss samt kriminalteknikerna och deras minibuss.
Vid 11-tiden på onsdagen sade Anders Börjesson, polisens kommenderingschef: “En identifiering ska göras och det kan ta några timmar. Så fort vi vet kommer vi att meddela det.”
Kort därefter meddelades det att identifieringen var klar och att det konstaterats att den avlidna personen är Mark Lorentzon. Vid lunchtid meddelades att de anhöriga hade underrättats om dödsfallet.
Polisens kommenderingschef Anders Börjesson sade i en kommentar: “Det är skönt att han nu är hittad, även om vi hade hoppats att han skulle vara vid liv. Vi förstår att det faktum att sökandet dragit ut på tiden har skapat oro bland allmänheten. Nu fortsätter utredningsarbetet för att få en klarare bild av händelseförloppet och orsakerna till explosionen.”

Enligt Anders Börjesson vet de ännu inte hur länge kroppen har legat i vattnet. Börjesson vill inte heller i nuläget berätta om när Lorentzon senast sågs i livet, detta på grund av utredningstekniska skäl. Han vill heller inte berätta om hur jakten på Lorentzon och hur bra koll polisen haft.
Han säger: “Jag kan inte säga något i detalj där heller, mer än att vi letat efter honom på många olika ställen. Vi har haft en intensiv jakt, om man ska kalla det för det. Men vi har inte lyckats hitta honom. Det kanske vi har förklaringen på i dag, varför vi inte har gjort.”
Börjesson vill heller inte lämna ut några uppgifter om där finns några eventuella medhjälpare till sprängningen.

Han säger: “Det är inga uppgifter jag lämnar ut. Förundersökningen gällande grov allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.”
Så ännu är polisen förtegen om utredningen om sprängningen på Övre Husargatan i Annedal. Men det är kanske det bästa då de troligtvis inte har slutfört alla utredningsarbetena.
Kammaråklagare Maria Thorell säger dock i en kommentar: “Förundersökningen mot den misstänkte mannen kommer läggas ner, men förundersökningen i övrigt kommer fortsätta för att fastställa orsaken till explosionen och utreda om det finns andra gärningsmän.”

https://www.expressen.se/gt/just-nu-mark-lorentzon-hittad-dod/
https://brottsplatskartan.se/vastra-gotalands-lan/antraffad-dod-goteborg-213133

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.