Anders Oom på rymmen från rättspsyk efter vallad frigång i Göteborg. Oom är dömd för flera grova våldsbrott.

| 9 oktober, 2021

Så har det hänt ännu en gång, en rymning från rättspsyk. En person rymde från sina “vakter” medan de var ute på ett ärende i centrala Göteborg vid vid 15-tiden. Denna gången var det en mördare som dömdes så sent som förra året att ha mördat en kvinna i hennes hem i Majorna, Göteborg.
Man frågar sig hur detta kan få ske, varför inte där är bättre kontroll när sådana är ute utanför den rättspsykiatriska kliniken där de är placerade?
Jag skulle till och med gå så långt att jag skulle vilja fråga varför denna man fick komma ut utanför grindarna på den rättspsykiatriska kliniken speciellt eftersom han dömdes för mordet plus ett försök till mord och en grov misshandel så sent som 2020?

Mannen som har rymt är enligt polisen den 38-åriga Anders Oom, och enligt mamman till den kvinna han mördade är han livsfarlig. Enligt kriminalvården så är han ”Oberäknelig” och åklagaren som fick honom dömd beskrev det våld som kvinnan hade utsatts för efter rättegången som ”extremt” då han huggit kvinnan med kniv mer än 50 gånger under mordet.
Så vad gjorde han utanför den rättspsykiatriska kliniken Rågården i Göteborg?
Han var dock dömd för mord till rättpsykiatriskt vård med särskild utskrivningsprövning.
Är detta ett sätt att höja allmänhetens förtroende för rättsväsendet?

Sedan Oom rymde från sina “vakter” och rättspsyk begärt handräckning för att fånga in Oom så har polisen letat efter honom på olika adresser i Göteborg.
Polisens presstalesperson Peter Adlersson sade under eftermiddagen: “Jag kan bekräfta att vi är ute med flera patruller. Det är inte olagligt att rymma, men vi kan använda tvångsmedel för att föra honom tillbaka.”
Och läser man personutredning som kriminalvården gjort om Oom så beskrivs han som ”oberäknelig både för kända och okända personer”, ”labil i sina handlingar” och ”inte mottaglig för hjälp”.
Så varför är en sådan människa utanför grindarna på rättspsyk?

Och om han nu tvunget skulle ut så varför satt rättspsyk inte på honom en fotboja med GSM sändare så att han kunde övervakas även från rättspsyk?
När mamman till den mördade kvinnan fick reda på att Oom rymt blev hon chockad och rädd.
Hon sade till GT: “Det kändes som att jag skulle få en hjärtinfarkt när jag fick veta det. Det är inte klokt. Han är ju livsfarlig.”
Mamman är i kontakt med polisen och ska ha uppmanats att ha mobilen nära till hands och att inte sova hemma i natt.
Mamman fortsätter med att säga: “Man vet inte var man ska ta vägen. När mörkret faller vet jag inte vad jag ska göra. Det är då det otäcka kommer.”

Hon är upprörd över att Oom inte var hårdare bevakad, och hon säger: “Det är skandal. Jag visste att detta skulle ske. Jag har haft det på känn hela tiden. Nu var det läge och så stack han. Och i morgon är det dessutom min dotters födelsedag om hon levt.”
Ännu vid 18.30-tiden var Oom på fri fot. Enligt polisens presstalesperson Peter Adlersson har information om rymningen gått ut till alla patruller i Göteborg, men man letar inte aktivt efter honom utan ärendet har övergått till ”allmän spaning”.
Han säger: “Patrullerna ute vet om det, och har med sig det under tiden de jobbar.”
Han berättar också att Oom är efterlyst, och ska föras tillbaka till sjukvården när han hittas. Adlersson säger också att om man ser den här personen då ska man ringa 112.

Men är inte detta ytterligare ett bevis hur snedvriden kriminalpolitiken blivit när personer som sitter på rättspsykiatriska kliniker med särskild utskrivningsprövning kan få frigång med personal ute i samhället?
Man frågar sig om det är viktigare med dessas välmående än med säkerheten för allmänheten?
För min del så skulle sådana som Oom inte överhuvudtaget få frigång så länge de inte är mottagliga för hjälp. För då är de fortfarande en samhällsfara och sådana ska hållas bakom galler och staket i alla fall enligt mig. Vi får alla hoppas att Oom fångas in innan det händer något, och någon blir allvarligt skadad eller mister sitt liv på grund av att kriminalvården inte sköter sitt jobb.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/rymning-fran-rattspsyk-polisen-letar-i-goteborg?fbclid=IwAR36Z5ugpPSKh1dDDwXF6H5akrEP9zug-daDUAvd6N85b0avwjRaj0kkajw
https://www.expressen.se/gt/krim/domd-knivmordare-har-rymt-fran-rattspsyk-i-goteborg1/

1 En tanke på “Anders Oom på rymmen från rättspsyk efter vallad frigång i Göteborg. Oom är dömd för flera grova våldsbrott.

  1. Carl den 12

    När man inte tror att det kan bli ännu värre i Göteborg, än det redan är💔

    All min Omtanke och Kärlek, går till mamman och anhöriga ❤

    Tyvärr så går det ett rykte över Göteborg, att en annan person som är lik honom till utseendet befinner sig i staden, också en utav Sveriges farligaste personer.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.