INTE fakta, utan händelser och skeenden kan ge upphov till konspirationsteorier påhejade av ‘nättroll’!

| 9 oktober, 2021

I dagens informationssamhälle dyker det upp olika slags ‘konspirationsteorier’, dvs en hypotes eller teori om en komplott, sammansvärjning eller konspiration. Anhängare av konspirationsteorier benämns ofta i media som ‘konspirationsteoretiker’.

Ett nedsättande språkbruk om människor som tror på konspirationsteorier.

Det är samma nedsättande språkbruk som används om s k ‘klimatförnekare’, dvs kritiker som ifrågasätter gängse förklaringar kring klimatförändringar.

Ursprunget kring ‘coronaviruset’ är ett annat exempel som också omgärdas av olika konspirationsteorier på samma vis som gängse ‘coronavaccin’ omgärdas av olika konspirationsteorier.

Det finns flera faktorer som möjliggör och förenar konspirationsteorier samt deras spridning i samhället. Två faktorer kan ge upphov till konspirationsteorier:

(i) INTE fakta, utan händelser och skeenden. 

(ii) ‘påhejade’ av nättroll.

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

1 En tanke på “INTE fakta, utan händelser och skeenden kan ge upphov till konspirationsteorier påhejade av ‘nättroll’!

 1. Carl den 12

  När det gäller konspirationsteorier, så behöver INTE det betyda att man tror på ALLA konspirationsteorier.
  Som allt för många människor gör gällande som inte kan tänka utanför boxen överhuvudtaget, när man mer än gärna tar varje tillfälle att förlöjliga, istället🤔

  Calle tycker det säger mer om människor, som är trångsynta och som själva har något att vinna på att just förneka och tar till alla olika sorter utav härskarteknik, med inslag utav gaslight.

  Människor är allt för upplysta och kan själva söka upp information och det är ingen hemlighet att man kan leja någon/några att förstöra en annan människas liv, på olika sätt💔

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.