MP-politiker vill detaljstyra SVT:s och SR:s nyhetssändningar så att de sänder ”Klimatnytt”i varje sändning

| 9 oktober, 2021

Under fredagen framkom det att ett 30-tal miljöpartister vill detaljstyra SVT:s nyhetssändningar så att de ägnar minst en kvart av varje Rapport- eller Aktuelltsändning åt nyheter om klimatet. Dessa miljöpartister vill också att några minuter av Sveriges radios nyhetssändningar ska ägnas åt nyheter om klimatet. Förslaget kommer att tas upp på partiets kongress nu i höst. Dessa miljöpartister menar att klimatkrisen hamnar i skymundan i nyhetsrapporteringen. Därför tycker de att minst en kvart i SVT:s nyhetsflaggskepp ”Aktuellt” och ”Rapport” borde innehålla klimatnyheter och att partiet skulle verka för att så blev fallet.

SvD skriver att idén har ratats av partistyrelsen med motiveringen att ”politiken ska absolut inte styra vad media skriver om”. En av dem som skrivit på i uppropet är Rebecka Le Moine som för övrigt också är partiets talesperson för biologisk mångfald. När SvD ber henne om en kommentar backar hon.
Då säger hon till tidningen: “Jag håller med om att mer kunskap och information måste ut i samhället kring klimat- och miljökriserna vi befinner oss i. Däremot kan det uppfattas som att politiken ska detaljstyra media, men det är inte politikens uppgift att styra Public Service. Därför drar jag tillbaks mitt stöd för motionen.”

En annan som också skrivit på men som nu tar tillbaka sitt stöd är MP:s kommunalråd i Göteborg, Karin Pleijel. Hon står i intervjun med SvD fast vid att klimatet får för lite uppmärksamhet, men menar nu att det inte är politikens uppgift att åtgärda.
Och hon säger: “Gällande ”Klimatnytt” har jag lyssnat på partistyrelsen om att det är väldigt olämpligt att politiken går in och bestämmer vad media ska rapportera om. Det känner jag blir fel.”
Hon säger vidare att när hon skrev under hade hon inte helt tänkt igenom vilka konsekvenser förslaget skulle få.

Nu förespråkar istället Karin Pleijel för ett annat förslag, som går ut på att Naturvårdsverket ska hålla regelbundna pressträffar om läget, på samma sätt som Folkhälsomyndigheten jobbat under pandemin.
Linus Lakso, sammankallande i partistyrelsen vill inte uttala sig om förslaget om att SVT ska ha “klimatnytt” i sina sändningar utan hänvisar till den motivering partistyrelsen gett när de föreslår att motionen ska avslås.
I en skriftlig kommentar så säger han: “Självklart tycker partistyrelsen att det vore mycket bra om media rapporterade mer om den allvarliga klimatkris vi befinner oss i. Men politiken ska absolut inte styra vad media skriver om.”

Så vad ska man säga om detta förslag annat än att det är utopiskt. Man frågar sig om dessa partiföreträdare ser de verkliga problemen i Sverige?
För inte är klimatet något problem som kan avhjälpas med att Rapport och Aktuellt “utbildar” Sveriges befolkning. Det är ett problem som är större än så och det Sverige släpper ut är internationellt knappt en droppe i bland de utsläpp som sker i världen. De kunde istället inrikta sig på att ta tag i de verkliga problemen i landet. Men det kan de inte, de vill istället utöka dessa problem genom att låta fler komma hit och bli försörjda av de svenska skattebetalarna.

https://www.expressen.se/nyheter/mp-politiker-ville-paverka-svts-nyhetssandningar-/
https://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/mp-politiker-ville-styra-svt-till-mer-klimatbevakning/ar-AAPh5Nv

1 En tanke på “MP-politiker vill detaljstyra SVT:s och SR:s nyhetssändningar så att de sänder ”Klimatnytt”i varje sändning

  1. ulf

    Svt nyhetssändningar är ju redan helt styrda av S och Mp så här slår man väl ändå in sk öppna dörrar.Svt personal består ju av vänster samt miljöpartister därav nuvarande slagsida helt åt styrt socialist håll.Miljö tjat är det ju också redan i varje nyhetssändning,svenskarna skall uppfostras minsann i den sanna läran……..svt är helt utan ett uns trovärdighet.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.