‘Censur’ på Facebook och YouTube av ‘oliktänkande’ kan få motsatt effekt – dvs stärks i sin övertygelse och osäkra ‘icke-oliktänkande’ kan ‘byta sida’.

| 12 oktober, 2021

Facebook och YouTube agerar ‘gud’ trots att de saknar ‘allsmäktiga‘ förmågor. 

‘Tagit sig vatten över huvudet’.

Facebook och YouTube bedriver numera omfattande ‘censur’ trots att det som ‘censureras’ på sociala plattformar många gånger INTE är olagligt.

Det kan vara vilseledande och felaktig information som ‘censureras’, men om den borde ‘censureras’ så är det politikernas ansvar att agera med lagstiftning och därefter kan sociala plattformar agera enligt gällande lagstiftning i varje land.

Oavsett om man är ‘oliktänkande’ eller ‘icke-oliktänkande’ så  kommer INTE ‘censur’ av laglig information på sociala plattformar att få människor att ändra uppfattning.

Varför ‘censurera’ laglig information även om den kan vara vilseledande eller felaktig (s k desinformation) och därmed omyndigförklara vuxna människor?

Gränsen för vad som är vilseledande eller felaktig information är INTE alltid möjligt att fastställa, dvs  objektivt och sakligt.

Det finns en risk att en viss typ av vilseledning och felaktigheter ‘brännmärks’ och ‘censureras’, medan andra tillåts på Facebook och Youtube  Det finns en uppenbar risk för ensidig ‘censur’ av s k ‘desinformation’.

Exempelvis, sociala plattformars ‘censur’ av ovilliga och motståndare till vaccination övertygar sannolikt få eller INGA ‘antivaxare’.

Tvärtom, ‘antivaxares’ uppfattning kan förstärkas.

Dessutom ‘censur’ av ‘antivaxare’ kan få motsatt effekt.

Dvs att osäkra ‘vaxare’ kan ‘byta sida’.

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

1 En tanke på “‘Censur’ på Facebook och YouTube av ‘oliktänkande’ kan få motsatt effekt – dvs stärks i sin övertygelse och osäkra ‘icke-oliktänkande’ kan ‘byta sida’.

 1. Carl den 12

  Riks: Din oro över samhällsutvecklingen är inte “politisk korrekt” enligt vänstern🤔

  Calle undrar hur man resonerar, när man försöker förgäves styra människor mot deras egen vilja och övertygelse❓❓❓

  Vi lever på samma jord, men uppenbarligen inte i samma verklighet, kan man klart konstatera❗❗❗

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.