Yttrandefriheten älskas av alla svenskar utom när den utövas

| 19 oktober, 2021

Kristian Wendel förklarar i GP de senaste 22 årens svenska yttrande- och tryckfrihetsdebatter

“Yttrandefrihet och tryckfrihet är knepiga grejer. För lekmannen kan debatterna esomoftast te sig förvirrande. Men misströsta inte. Världens gång-redaktionen tar sitt ansvar. 

1) Yttrandefriheten och tryckfriheten skyddas genom Yttrandefrihetsgrundlagen och Tryckfrihetsförordningen, vilka är svenska grundlagar.

2) Yttrandefriheten älskas av alla svenskar utom när den utövas.

3) En del debattörer älskar yttrandefriheten så mycket att de inte vill använda den. De vill inte slita på den. De betraktar den som en ömtålig gammal chiffonjé. De anser att det är väldigt olämpligt av en författare att skriva något som kräver Tryckfrihetsförordningens skydd. (Med något avser dessa debattörer i princip alla texter som inte är skärgårdsvalser.)

4) En del debattörer framhåller att de älskar yttrandefriheten extra mycket, men att de råkar representera en grupp som har en särskild rätt att inte få sina känslor sårade.

5) En del debattörer som framträder under punkt 4 ovan poängterar att religion inte bygger på förnuft, och att religiösa övertygelser av detta skäl är viktigare än alla andra övertygelser (Exempel på andra övertygelser: modelljärnvägar, Gais).

6) En del debattörer under punkt 4 och 5 ovan tycker emellertid att det är bra onödigt att det finns författare som har en annan religiös övertygelse än de själva.

7) En del debattörer som framträder under punkt 4, 5 och 6 ovan har nog aldrig träffat en gaisare.

8) En del debattörer ser det som höjden av omdömeslöshet av en författare att låta sig utsättas för ett brott, framför allt i de fall när någon slår författaren på truten för att författaren har skrivit något som inte har brutit mot Tryckfrihetsförordningen. Om det dessutom omedelbart står ställt utom allt tvivel att författaren har hållit sig inom lagens råmärken anses författaren ha missbrukat sina rättigheter. Författaren är då var mans niding.

9) En del debattörer påpekar då att det kanske är den som slår författaren på truten som är problemet. Dessa debattörer får aldrig komma tillbaka.ANNONS

10) En del debattörer anser att de författare som utsätts för riktigt grova brott måste vara extra skyldiga. Allra värst därvidlag är de författare och konstnärer som tvingas ha livvakter. Det är otroligt dumt av dem att tvingas ha livvakter. Det är fruktansvärt ansvarslöst av dem att bli dödshotade. Dessa resonemang kan vara svåra att följa för en lekman, men i princip bygger de alltså på att debattören anser att det finns så kolossalt många viktigare saker att använda skattemedel till än att skydda fundamentala demokratiska rättigheter.

11) En del verkligt viga debattörer lyckas i samma debatt omfatta alla ovan beskrivna ståndpunkter.

12) En del av dessa verkligt viga debattörer framhåller dessutom i ett avslutande inlägg att det fria ordet är heligt och att de vill vrida om näsan på den som skulle våga hävda något annat. Dessa debattörer har då gjort en så kallad homerun – ett perfekt cirkelresonemang – och belönas med applåder och blommor.”

GP


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

1 En tanke på “Yttrandefriheten älskas av alla svenskar utom när den utövas

 1. Carl den 12

  Det är ju EXAKT, därför som man hänger här på PS❤❤❤

  Calle minns en politiker som sa, att det är sexigt att betala skatt🤔

  Men, det beror väl på om det arbete vi utför och den skatt vi betalar, går till sexiga ändamål❓❓❓

  När man arbetar och göra rätt för sig, så måste väl även yttrandefriheten gälla💯

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.