JK:s beslut om 840.000 till en man som dömts för våldtäkt

| 20 oktober, 2021

I medierna har människor med all rätt förfasat sig över att en våldtäktsdömd man av Justitiekanslern (JK, dvs staten) fått ett jättestort skadestånd för att han varit frihetsberövad längre än vad han rätteligen skulle. Efter beviljad resning kom nämligen Högsta domstolen fram till att mannen måste ha varit 16 – och inte 18 år – då brotten förövades. Mannen har därför suttit frihetsberövad en god tid längre än straffpåföljden slutligen bestämdes till. 

Jag tänker inte resonera om HD:s avgörande eller hur beräkning av ersättning till olagligt frihetsberövade ska gå till. Jag inskränker mig till en fråga. Varför har JK inte jämkat ersättningen till mannen ifråga? Han har ju varit straffmyndig och dömts till flera allvarliga brott (grov våldtäkt vid två tillfällen, människorov, stöld, försök till utpressning mm). Och i lagen om ersättning åt oriktigt frihetsberövade (SFS 1998:714) finns en regel som just tar sikte på jämkning. En normal läsning av åtminstone 6 § 1 och 3 st tyder på att JK haft rättslig möjlighet att kraftigt reducera den ersättning som utgått till brottslingen ifråga. Jag citerar 6 §:

6 § Den skadelidande har inte rätt till ersättning enligt 2-5 §§, om den skadelidande själv uppsåtligen har föranlett åtgärden.

Om den skadelidande har försökt undanröja bevis eller på annat sätt försvåra sakens utredning, eller om den skadelidande vid misstanke om brott har försökt undandra sig förundersökning eller lagföring, lämnas ersättning endast när det finns synnerliga skäl.

Ersättning kan vägras eller sättas ned, om den skadelidandes eget be-teende har föranlett beslutet om frihetsinskränkning eller om det med hänsyn till övriga omständigheter är oskäligt att ersättning lämnas. Ersättning får dock inte vägras eller sättas ned enbart på den grunden att misstanke om brott kvarstår utan att skuldfrågan är klarlagd.

Om tiden för frihetsinskränkning har avräknats eller annars beaktats vid fastställande eller verkställighet av brottspåföljd, kan ersättningen sättas ned efter vad som är skäligt.

Jag menar att JK har ett ansvar för att hjälpa det skattetrötta svenska folket att förstå varför 6 § inte har tillämpats. JK har i fallet enligt min mening hanterat svenska folkets pengar ansvarslöst. Att underlaget för utbetalningen – anmärkningsvärt nog – försvunnit tyder på att jag har rätt. 

Förvisso säger Högsta domstolen (HD) i NJA 2013 s. 1003 att bestämmelsen med undantaget i 6§ 3 st har ett tillämpningsområde som är begränsat. Uttrycket ”eget beteende” måste enligt HD avse något annat än det handlande som låg till grund för frihetsinskränkningen (brottspåståendet). Vidare säger domstolen att möjligheten till jämkning enligt bestämmelsen ska tillämpas restriktivt och endast i klara fall av oskälighet

Förmodligen menar JK att en jämkad ersättning kräver ett annat beteende hos mannen ifråga än själva sexbrotten och att mannens faktiska ålder inte är tillräcklig grund för jämkning. Jag menar att detta är en alltför defensiv lagtolkning från JK:s sida. Det är enligt min mening möjligt att uppfatta saken så att det rör sig om något olika beteenden ifall en våldtäkt begås av en 16- än en 18-åring! Mannen har uppenbarligen dömts till en mildare påföljd av just detta skäl (efter resningsbeslutet). Hursomhelst anger 6§ 3 att jämkning alternativtkan ske om det med hänsyn till övriga omständigheter är oskäligt att ersättning lämnas. 

Till saken hör också att den dömde tillfört nya grunder som kan peka på en lägre ålder sent under processen (först vid ansökan om resning). Därför bör man kunna säga att mannen initialt själv föranlett ett i tiden längre omfång av det frihetsberövande som skett, jfr 6§ 1 st. Sammantaget bör alltså jämkning ske. 

Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet

anti-pk-bloggen


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

5 tankar på “JK:s beslut om 840.000 till en man som dömts för våldtäkt

 1. Carl den 12

  En våldtäktsman, som suttit “frihetsberövad”🤔

  Calle ser att det här enbart uppmuntrar till att hot, våld och tortyr fortsätter och att människor tar lagen i egna händer för att få upprättelse, när systemet sviker.

  För något som många pedofiler, våldtäktsmän och sadister, glömmer är att även brottsoffer som barn, tonåringar och vuxna, har människor som bryr sig.

  Ang ålder, så kan man inte ha människor lösa i samhället, som inte kan ta ansvar för sina handlingar oavsett ålder, kön och etnicitet, det är ju EXAKT då man ska sitta just, frihetsberövad !!!

  Precis som pedofilnätverk har sina kontakter, så har även brottsoffer sina kontakter och det gäller även övergrepp på vuxna.

  Ser på sociala medier hur man tar sexförbrytare i försvar och gör allt för att smutskasta en utav våra största Hjältar genom tiderna, Patrik🏆

  Ta själva och försök, hoppa och flyg mot alla odds och sedan diskutera vem som vinner över, en riktig och äkta Kämpe💪

  Svar
 2. ulf

  Verkar vara avsevärt säkrare vinstpengar att begå en våldtäkt i Löfvens Sverige och S , än att köpa en lott i Socialdemokraternas A lotteri.Odiskutabla odds på det.
  Nej , men det är sannolikt samma lotteri……..(S)taten anser att våldtäktsmannen skall premieras mer än vad en vanlig svensk skattebetalare lyckas släpa ihop som besparing under kanske en livstid i ett slit yrke.Offret då !!!??
  Heja S ni är nog ändå oslagbara i er fullständiga väck
  inkompetens.Dessutom verkar ni vara stolta över det Sverige ni lyckats rasera,naturligtvis skall våldtäktsmän premieras ! Att inte vi vanliga Svenska Skattebetalare insett detta är ju ytterst märkligt,eller……. 🤯🤯🤯 Det är klart ,har man skapat ett U land och anser det vara drömlandet inom S ,då är det inte onormalt alls.Således fler såna övergrepp och händelser utvecklar och framförallt berikar,verkligen berikar,U landet Sverige ytterligare. Vi Svenskar med sunt förnuft i behåll känner oss hedrade………..🤢 Köp en lott i A lotteriet………..🤮Vinst varje gång💰💰💰🏦

  Svar
 3. Carl den 12

  Man, blir så förbannat trött, på att man har olika regler för vissa och andra har Inga regler alls😤

  Undra hur många ursprungliga Svenskar, som kan flexa hit och dit med sin ålder,” förra veckan var jag 35 år, denna vecka är jag 25 år och nästa tänkte jag vara 15 år. Äh, skit samma, jag anpassar det allt eftersom jag kan dra fördelar och komma undan med allt och lite till”

  Calle ser att vi i Sverige har klivit över en gräns, där livsfarliga människor tagit över allt mer och även ger pengar som ökar och ger ännu mer maktövertag.
  Hade man haft döttrar, inte haft råd med livvakter, så hade man packat väskan, mot en tryggare destination.

  Svar
 4. Göran

  Är detta inte ett exempel på att MAKTEN vill visa att MAKTEN har MAKTEN och med detta smaklösa exempel visar på just det?
  Och som en ytterligare MAKTdemonstration tuggar JK beslutsunderlaget. Helt utan konsekvenser. Så har MAKTEN alltid kunnat göra (På senare tid t.ex. Transportstyrelsen, Estonia, BRÅ statistik etc).
  Samt bemöter invändningar med ett hånleende som säger: du kan lika bra vara tyst för jag har MAKTEN och vad du än påstår är mitt välgrundade beslut taget och oåterkalleligt.
  Men även när MAKTEN misslyckas med eller glömmer att tugga beslutsunderlag (T.ex. PISA och PIRLS) och fångas med fingrarna i syltburken händer det inget.
  Man kan fortfarande likt en sminkad rotweiler (eller sminkad gris) skälla ut sina meningsmotståndare.

  Svar
 5. Carl den 12

  Dom skapar kaos, för att dölja vad dom håller på med🤔

  Calle ser också, att än så länge finns det lite hopp, om vi nu hinner ikapp den oreda och kaos som skapats.

  Vi är ändå tillräckligt många som ser igenom maktspelet och vi VÄGRAR, låta dom som vill förstöra vårat hemland göra det obemärkt och komma undan med det🔎

  YTTRANDEFRIHETEN, enar oss som önskar våra medborgare Gott och att Moder Svea, återigen ska gå att känna igen🇸🇪

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.