‘Konspirationsteorier’ påminner om att tro på ‘tomtar och troll’ – konspirationsteoretiker påstås dessutom ha ‘tomtar på loftet’!

| 20 oktober, 2021

I dagens informationssamhälle dyker det upp olika slags ‘konspirationsteorier’, dvs en hypotes eller teori om en komplott, sammansvärjning eller konspiration. Dessa kan få stor spridning i samhället.

Det verkar som många upplever att ‘konspirationsteorier’ är ett modernt fenomen, men som ‘fenomen’ egentligen funnits under flera århundranden.

Förr i tiden (kanske fortfarande) trodde man på ‘tomtar och troll’.

Den stora skillnaden är att dagens människor ‘översköljs’ av information.

Denna information kan ibland innehålla ‘konspirationsteorier’ på samma vis som information förr i tiden. Då var det ‘skvaller’ och ‘folktro’ som gav upphov till olika ‘konspirationsteorier’.

Människor trodde ‘bildligt talat’ på ‘tomtar och troll’ i vid bemärkelse, dvs INTE enbart ‘tomtar’ och ‘troll’.

Idag tror INTE människor vanligtvis på ‘tomtar och troll’, men konspirationsteorier har liknelser med tron på ‘tomtar och troll’.

Konspirationsteoretiker antyds dessutom ofta ha ‘tomtar på loftet‘.

Dvs ‘inget nytt under solen’.

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

2 tankar på “‘Konspirationsteorier’ påminner om att tro på ‘tomtar och troll’ – konspirationsteoretiker påstås dessutom ha ‘tomtar på loftet’!

 1. Johnny Andersson

  Majoriteten av jordens befolkning , tror fortfarande på tomtar och troll d.v.s religioner . Otroligt !!

  Svar
 2. Carl den 12

  Ser en massa “tomtar” på stan och “troll” på nätet !!!

  Calle ser också att det finns, allt för många som förlöjligar människor som har råkat ut för planerade och riktade brott.

  Har själv varit i kontakt med polisen vid flertal tillfällen och polisen ser att denna typen av brott är något som blir allt vanligare.

  Sanningen kommer alltid fram till sisst och Rättvisan ska segra, oavsett vad man tror på, men till dess så är Jesus någon att luta sig emot, är och förblir den människa som har betytt mest för människor genom alla tider, som söker sig till ljuset.

  Vi lever i samma värld, men inte i samma verklighet då allt för många utgår ifrån sig själva och glömmer allt för lätt, att varje människa har sin historia att berätta.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.