Vi kan inte förbjuda gangstarap

| 26 oktober, 2021

Att skilja på rap och brott är viktigt. Därav kan Yassin vinna P3 Guld men samtidigt straffas för sina brott. Om rappen nu påverkar unga måste det ses på samma sätt som hur influencers påverkar unga till tex skev självuppfattning, jämförelsehysteri eller klimatångest. Oavsett intentionen är det en påverkan och det är en vi diskuterar. Intentionen i gangstakulturen debatteras nu vilt: alltifrån att beskriva läget i orten till att öppet hota andra gäng i texterna. Men så länge det inte kan bevisas, och inte ens då, att kultur påverkar andra kan vi inte stoppa det för det innebär en omöjlig gränsdragning som egentligen redan SR gjort då det kommer till vit makt musik vs gangstarapp. Frågan är också hur mycket det verkligen påverkar: videovåldet och rollspelskulturen var uppe för samma argument.

Men och det finns ett men och det heter Studiobanditer. Det är ett uttryck som innebär att du inte kan rappa om att döda och våldta så vida du inte de facto också gör det. Du måste VETA vad du talar om. Detta är ett epitet som man tar hårt på i gangstakulturen och gör det därmed mer problematiskt.

Så tillskillnad från videovåldet och rollspelskulturen som påstods färga ungdomar så har det här en inbyggd mekanism som avkräver dig våldskapital för att du ska få utöva din rapp. Det är inte detsamma som att utöva påverkan men det är en ny variabel i ekvationen som ökar incitamentet för mer kriminalitet.

Att förbjuda gangstarap är att förbjuda en del av vår kultur oavsett vi vill ha den eller inte. Att skapa ett rättssamhälle som kan döda den kulturen är något annat. Det håller inte på censur utan med att klippa ondskan vid roten. Dessvärre är vår kultur i Sverige inte alls av den pragmatiska digniteten eftersom förbud är det som inte minst miljöpartiet älskar mer än sina egna mödrar. Däremot att förbjuda något som kan klassas som mångkulturellt är troligen lika svårt som för feminismen att erkänna att hederskulturen är ett lika stort problem som vita medelålders män. Mitt förslag är att blicka mot USA som vi gör i alla andra fall och se hur deras gangstarap påverkat samhället – de har haft den bra mycket längre. Visserligen har USA och Sverige olika förutsättningar för framväxten av denna kultur men gemensamma nämnare borde kunna finnas.

Dessvärre är inte eventuella angrepp på gangstarappen eller för den delen hårdare straff eller fler fritidsgårdar det som stoppar gängvåldet. Problemet bottnar i bristen på förståelse, diskussion och erkännande av klankulturens mekanismer, det hyperfeminiserade Sverige vs den hypermaskulina gängkulturen och medeltida kulturer samt en skola som totalt havererat och som aldrig kommer komma ikapp för att inkludera de som mest behöver det. Tre fundament som svensk kultur aldrig någonsin kommer debattera eller ta i på det djup som krävs. Så även om vi förbjöd gangstarap i morgon så skulle du inte vakna till mindre skjutningar hur mycket än Damberg försöker förklara ihjäl sig i Aktuellt där Nike Nylander lägger huvudet på sned och avstår vissa frågor. Igen. Men vi kan inte censurera samhället. Vi kan bara strö salt i rötterna. Om vi nu vågade prata om salt. Eller ens se rötterna.

Niklas Gerholm

dertnyaparadigmet.com


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.