Björn Ranelid om barnmorskorna i Sverige!

| 31 oktober, 2021

Min hustru Margareta utmanar Annie Lööf och Ebba Busch inom den svenska sjukvården och de två politikerna skall inte erbjudas några gömställen, lögner och undanflykter.

Barnmorskorna är viktigare och har större betydelse för människorna i Sverige än alla statsråd, ingenjörer, tekniker, konsulter, flygkaptener, börsmäklare, artister, frisörer, fotbollsspelare och fastighetsmäklare samt hundra andra befattningshavare.

Barnmorskorna har världens viktigaste yrke och arbete och var och en som förnekar det är antingen dum eller vet ingenting om livets begynnelse och människans första andetag.

Margareta har arbetat sammanlagt trettioåtta år inom sjukvården. Därav har hon varit skolsköterska i trettiotvå år. Hon har verkat inom barn-, ungdoms- och vuxenpsykiatrin, på en barnavårdscentral och en avdelning för psykiatrisk geriatrik. Hon är vidareutbildad barnsjuksköterska.

Under hela vår tid tillsammans i fyrtiofem år har hon påtalat och varit mycket förtörnad över att inte ansvariga politiker tycks förstå att det blir sommar och semestertider varje år i riket Sverige. Det handlar inte om väderlek och meteorologi.

De ansvariga politikerna inom de tidigare landstingen och nuvarande regionerna tycks vara efterblivna i det avseendet. De behöver sitta på skolbänken i årskurs ett och läsa läxor under tvång och skriva prov och tenteras obarmhärtigt innan de blir godkända och får examen.

En gång i timmen skall Annie Lööf och Ebba Busch skriva följande fråga med vit krita på en tavla i sorgens färg, nämligen svart, och de skall besvara frågan med sina egna röster: Vad är viktigast inom svensk sjukvård?

Sveriges riktiga nationalsång är inte ”Du gamla, du fria”; det är i stället klagovisan att det saknas personal på samtliga sjukhus och vårdinrättningar i juni, juli och augusti vid samma tid alla år och det gäller utan ett enda undantag. Även under övriga årstider saknas personal.

Margareta föreslår att Annie Lööf och Ebba Busch vardera går bredvid sjuksköterskor och barnmorskor i fyra veckor under sommaren på ett av de större sjukhusen i Sverige, förslagsvis Karolinska, Södersjukhuset, Danderyds, Akademiska i Uppsala eller Sahlgrenska i Göteborg. De skall göra det oavlönade, ty de har sina ordinarie riksdagsarvoden.

Annie Lööf och Ebba Busch får tillstånd att besöka en toalett när barnmorskan eller sjuksköterskan på en avdelning hinner med att uträtta sina naturliga kroppsbehov. Lunch- och eventuella kafferaster sker på den riktiga och utbildade sjukvårdspersonalens villkor.

Hittills i år har fyrtiofem barnmorskor på Danderyds sjukhus sagt upp sig. De menar att de inte orkar med sina arbetsförhållanden. Under samma tid har fyrtiotvå barnmorskor gjort detsamma på Södersjukhuset i Stockholm. Det är ett bevis på ett allvarligt tillstånd inom den svenska sjukvården.

Margareta har lösningen på problemet. Den lyder så här: Barnmorskorna skall ha högre lön, flera inom yrket skall anställas på de olika sjukhusen och de skall vara med och planera arbetsvillkoren. I den sfären skall även undersköterskor och sjuksköterskor ingå. Lönerna skall vara differentierade.

Jag har tidigare skrivit om undersköterskornas, röntgensjuksköterskornas, läkarnas och sjuksköterskornas oerhörda betydelse för nationen Sverige och dess medborgare. Jag har på uppdrag av region Skåne spelat in en liten film om det ämnet.

Varje gång ett barn föds på Jorden så sker ett mirakel. Små foster vilar i mödrarnas varma innanhav som saknar fryspunkt. I en fingerborg ryms livets heliga alfabet i deoxiribonukleinsyran.

Så vackra ord vägrar jag att skriva om politikerna i Sverige innan de förtjänar det.

Björn Ranelid, fredagen den tjugonionde oktober år 2021 på Facebook


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

2 tankar på “Björn Ranelid om barnmorskorna i Sverige!

 1. Carl den 12

  Vi vore ingenting, utan våra barnmorskor❤

  Calle ser att är det någon grupp man verkligen, måste värdesätta så är det denna yrkesgrupp, dels för att dom stannar kvar och även kan ta emot ny personal och lära ut sin yrkeskunskap❗❗❗

  Så grundläggande💯för vår Existens🙏

  Svar
 2. Christer

  Björn . Du talar och skriver så vackert.
  Men nog måste väl du som är så beläst veta att en politiker i Sverige aldrig behöver ta , och aldrig tar ansvar för sina beslut .
  Det finns ett uppdrag till regeringen sedan 7 år att Morgan J ska se över det regelverket .
  Det första efterträdarna i Rosenbad ,efter nästa val , kommer att hitta I botten på Morgan J,s papperskorg är det uppdraget
  Han har inte hunnit .
  Haft häcken full med paranoida grejer på twitter .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.