Matilde Tiozzo: Därför är andra generationens invandrare överrepresenterade i brottsstatistiken

| 7 november, 2021
Bild: Johan Nilsson/TT

Allt handlar inte om bristande sociala insatser eller låga straff. En central förklaring till att vissa ungdomar blir kriminella är att gängen erbjuder en gemenskap för den som känner sig splittrad mellan två kulturer.

Diskussionerna som följde Brottsförebyggande rådets rapport om utlandsfödda och andra generationen invandrares överrepresentation i brottsstatistiken landade i relativt välbekanta analyser: brister i sociala insatser, integration samt för låga straff sågs som orsaker.

Analyserna omfattar flera dimensioner av det sociala livet men inte de existentiella villkor som kan förklara varför just andra generationens invandrare är överrepresenterade. De fångar inte heller hur denna typ av brott kan sättas i en större kontext, nämligen vår tidsanda.”

Läs vidare i GP


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.