Hans Sandin: Omyndigförklara MP, sen kan vi snacka rösträtt!

| 8 november, 2021

Demokratiminister Amanda Lind (MP) vill sänka rösträttsåldern till 16 år. Nu börjar dom bli panikslagna miljötalibanerna.

Ensamkommande som hunnit bli vuxna ska ses som barn, men barn ska ses som vuxna och få rösta? Logiken har än en gång undflytt Miljöpartiet.

Demokratiminister Amanda Lind (MP) och hennes företrädare, Alice Bah Kuhnke, föreslår på DN Debatt att rösträttsåldern ska sänkas till 16 år.

Det har nämligen ”snart gått ett halvt sekel” sedan rösträttsåldern sänktes till 18 år, och därför tycker miljöpartisterna att det är ”hög tid för en ny sänkning”. Jaså? Inte visste vi att rösträttsåldrar har en halveringstid. I så fall undrar man varför MP inte vill drämma till med en kraftigare sänkning redan nu – varför inte tolv år? – och bespara framtida lagstiftare lite arbete.

Alltså borde de 16-åringar, som demokratiministern bedyrar både ”vill och kan ta ansvar”, också få del av vuxenlivets andra privilegier och ansvar. De borde följaktligen få kandidera i val, starta aktiebolag, gifta sig – samt göra värnplikt och kunna bli inkallade i tider av kris och krig. Vill MP återinföra barnbrudar och barnsoldater?

Hans Sandin

Expressen


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

1 En tanke på “Hans Sandin: Omyndigförklara MP, sen kan vi snacka rösträtt!

  1. Göran

    Kan det vara en idé som Bah-Kunkhe utvecklade som programledare i Bolibompa? Då kan slutresultatet bli ca 6 år för rösträtt så småningom.
    Greta kultur på gång i Sverige med stora steg. Skulle ju vara festligt med en riktig fjortis som statsminister.
    Ett tänkt framtida tal i Riksdagen (då omdöpt till Riksdagis): Industriutveckling bla, bla, bla. Energikris bla, bla, bla. Migration bla, bla, bla. Då hade fjortisarna i MP inte känt sig så ensamma.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.