Johan Westerholm: Kyrkomötet: Tro och Solidaritet visar musklerna

| 24 november, 2021
Svenska kyrkan / Tro och Solidaritet. Montage.

Under kyrkomötets andra vecka visade Socialdemokrater för Tro och Solidaritet musklerna för sin omvärld. Trots ett senkommet motstånd från partiledningen drev socialdemokraterna i kyrkomötet igenom ett yrkande baserat på en motion som fått stark kritik för sin, enligt IHRA:s definitioner, antisemitiska andemening.

Under det pågående kyrkomötet antog en kluven församling efter votering att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att i ekumeniska sammanhang lyfta frågan om hur folkrätten tillämpas. Inför voteringen ville ett flertal kyrkomötesledamöter ville diskutera om begreppet apartheid kan användas när man talar om den folkrättsliga situationen i Israel och Palestina. Kyrkomötet beslutade att bifalla, i strid med ekumenikutskottets förslag på avslag av motionen som författats av bland annat Anna-Karin Hammar, med röstsiffrorna 123 mot 107 samt sex stycken som avstod.”

Johan Westerholm

Läs på Ledarsidorna


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.