Hans Sandin: “Hur ska vi orka leva i en landsände som systematiskt fråntas sina rättigheter?”

| 4 december, 2021

Hervor Sjödin apropå treårsdagen av ockupationen i Sollefteå. Som att se Titanic gå mot isberget och inte kunna göra någonting.

Det sorgliga är att de besparingar man räknat med, genom att lägga ner akut kirurgi och BB i Sollefteå, uteblivit. I stället har kostnaderna rakat i höjden med mångdubbla belopp. Man har dessutom satsat sina pengar på administration i stället för vård. Stafettkostnaderna är uppe i nära en halv miljard.

Regionen har fått många förslag och nya idéer från såväl personal som de olika sjukhusföreningarna, hur man ska kunna förbättra situationen ekonomiskt och humanitärt. Ingen respons.

I stället tvingas akut sjuka personer och havande kvinnor med svåra smärtor färdas på det mest ovärdiga vis, på osäkra långa mörka vägar med dålig mobiltäckning, medan plågorna och värkarna tilltar i styrka. Deras stackars chaufförer kan inget göra för att hjälpa dem. Ambulanser och taxibilar går i skytteltrafik.

Psykiska trauman har skapats, smärtsamma dödsfall har inträffat, där man frågat sig om det kanske ändå inte hade gått att rädda liv, om inte om hade varit. Konsekvenserna av dessa upplevelser tvingas man leva med resten av livet. Situationen är hjärtskärande.

Hans Sandin

allehanda.se


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 070 735 88 00

Skriv “Gåva” som meddelande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.